Плевнелиев: България е сред първите защитени от ПРО в Европа и трябва да е благодарна

Плевнелиев: България е сред първите защитени от ПРО в Европа и трябва да е благодарна
По време на визитата си в САЩ президентът Росен Плевнелиев се срещна с българи в Сиатъл, предстои му и среща с най-голямата българска общност в Чикаго. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

България е сред първите държави в Европа, които ще бъдат покрити от американския противоракетен щит, обяви президентът Росен Плевнелиев при кацането си в Чикаго, където ще участва в срещата на върха на НАТО на 20 и 21 май.

„В момента над 30 държави имат балистични ракети. Много от тези държави не са членки на НАТО. Всяка една от тези държави може да сложи в балистичните ракети каквото си пожелае – химически оръжия и какво ли още не“, обясни Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус“.

Президентът подчерта, че България трябва да е много благодарна за защитата на системата за Противоракетна отбрана (ПРО), която в първата си фаза ще обхване още Турция, Румъния и Полша.

По думите на българския държавен глава вече е приключил първият етап на противоракетния щит, преди месец са направени и успешни тестове.

„Истината е, че войните на бъдещето, дай Боже да не се случват, но те със сигурност предопределят възможностите на държавите да се координират и да се кооперират, включително и на бойното поле. Така че по всички нива ние ще подготвим решения за по-голяма съвместимост на държавите членки и на техните отбранителни възможности. След 2014 г. със сигурност ще има повече учения и по-голяма оперативна съвместимост по всички нива“, отбеляза Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев обясни, че основните теми на срещата на върха на НАТО в Чикаго ще са три - декларация за способностите на НАТО, Афганистан и разработване на механизми за сътрудничество с държавите – партньори на Алианса.

„Ще бъде приет специален доклад за оперативната съвместимост. Ще дебатираме по толкова важни теми като т.нар. интелигентна отбрана, която ни учи да работим заедно. Ще работим за ново решение за бъдещето на Афганистан след 2014 г.“, изброи президентът.

В Чикаго България ще обяви с каква вноска ще участва във фонда за подкрепа на Афганистан след 2014 г., съобщи БНР.

Президентът Росен Плевнелиев определи сумата като „разумна“, но отказа да я съобщи преди вечерята с президента на САЩ Барак Обама, на която ще бъдат дебатирани ангажиментите на членките на Алианса към Афганистан, включително финансовите.

НАТО планира да прекрати сегашната си операция в Афганистан заедно с международните й партньори в края на 2014 г. и да прехвърли функциите си на местните сили за сигурност, които дотогава трябва да достигнат численост от 350 000.

За финансиране на афганистанските сили за сигурност след 2014 г. ще трябват по 4,1 млрд. долара годишно.

1,5 млрд. от тях се очакват от международен фонд, изграден по инициатива на Дания, в който участват 23 страни, включително и България.

По-рано външният министър Николай Младенов отбеляза, че няма фиксиран механизъм за разпределение на приноса, който трябва да е в налични пари.

„България ще бъде полезна с инструктори, които могат да дадат ценен опит на държавата Афганистан в изграждането на нейните отбранителни способности“, каза Росен Плевнелиев. Още не е уточнено колко български инструктори и как ще участват в Афганистан след 2014 г.

„Българските войници в Афганистан бяха изключително полезни, защото те, за разлика от американските войници, се ползват с доверието на местните. За да спечелиш една война, трябва да може да спечелиш и мира. Трябва да можеш да спечелиш сърцата на местните хора. Българите успяват с това – те са гъвкави, те са заедно с местните, имат огромно доверие“, отбеляза президентът.

Според Росен Плевнелиев концепцията за интелигентна отбрана дава възможност да се изграждат силни отбранителни способности, въпреки ограничените бюджети, чрез специализация и коопериране.

„Със сигурност световната финансова и икономическа криза няма да попречи на твърдата решимост на държавите членки да изграждат своите отбранителни способности в един бързо променящ се свят“, подчерта президентът.

В рамките на срещата на върха на НАТО Росен Плевнелиев ще проведе и двустранни срещи с президента на Турция Абдуллах Гюл, с президента на Грузия Михаил Саакашвили, с министър-председателя на Канада Стивън Харпър, с министър-председателя на Норвегия Йенс Столтенберг, с министър-председателя на Холандия Марк Рюте.

„Подходих много амбициозно към двустранните срещи, искам да използвам форума да се видя с колкото се може повече световни политици, искам да видят новото лице на българската политика, искам да обменяме информация с тях накъде върви светът, техните икономики, за да можем да сме в час. Когато сте информирани и когато градите доверие, можете много по-лесно да успеете“, каза Росен Плевнелиев.

Според него единствената възможност на България да се защити добре е в рамките на НАТО.

„Това означава, че ние трябва да сме съвместими с НАТО като възможности и те трябва да ни имат доверие. Всички операции на НАТО оттук нататък ще са поне с по 20-30, ако не и повече държави. България трябва да се научи да води, ако трябва и войни, не си го пожелаваме, с много други държави заедно“, каза още държавният глава.

#Росен Плевнелиев #президент #Президент на България #НАТО #среща на върха на НАТО #Чикаго #САЩ #Барак Обама #ПРО #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »