Показаха първия в света електрически туристически мотоциклет в София

Показаха първия в света електрически туристически мотоциклет в София
Източник: motoclub.bg
A A+ A++ A

 

Първият в света електрически туристически мотоциклет бе представен в София, предаде БГНЕС.

Инкубаторът на София Тех Парк стана част от околосветското пътешествие на превозното средство. Електрическият туристически мотоциклет – Storm Wave е дело на студенти от Техническият Университет в Айндховен.

Разнообразните технологии използвани в него му позволяват да изминава 380 километра без презареждане, което го прави най-практичното превозно средство по рода си. Мотоциклетът е разработен от студенти, с цел да демонстрира способностите на съвременните електрически технологии и прави стъпка към мобилността на бъдещето.

В рамките на 80 дни, мотоциклетът ще обиколи света и ще покрие дистанция от 26000 километра, захранван изцяло от електричество.

След 2 години на подготовка, 23 студенти от Eindhoven University of Technology - Холандия (Nо 1 технологичен университет в Холандия), започват най-голямото предизвикателство на живота си - за 80 дни те ще изминат 26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave.

Разработката е подкрепена от множество водещи фирми във всички браншове и представлява върхово постижение на науката и техниката. Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.

Посланикът на Холандия в България Том ван Оорсхот, който присъстваше на представянето не мотоциклета, изтъкна, че този проект доказва нагледно колко важен е творческият подход и иновацията за постигане на напредък. „Вашият проект доказва, че когато има творчески заряд, иновации, вложена енергия и професионално отношение, наистина се получават добри резултати. Вашият проект доказва, че когато имаме съчетание от всички тези качества могат да бъдат постигнати резултати, защото може да има една прекрасна идея, но, ако няма как тя да бъде изпълнена, не може да бъде постигнат този резултат”, заяви холандският посланик.

Според него именно съчетанието на всички тези умения е довело и до конкретните резултати. „Вашият проект доказва как може да бъде постигнато устойчиво развитие и икономически растеж. В същото време повдигаме съзнанието за това, че средата, в която живеем наистина трябва да бъде подходяща за нашия живот”, заяви посланик Том ван Оорсхот.

Освен това той отбеляза и това, че в София се обръща особено внимание и се полагат много усилия по посока на това да бъде създадена една наистина подходяща жизнена среда. „В София се полагат големи усилия, за да бъде транспортът щадящ към околната среда, за постигане на енергийна ефективност и за опазване на околната среда”, добави ван Оорсхот.

След София мотоциклетът Storm Wave ще посети и Стара Загора.

#Storm Wave #Eindhoven University of Technology #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »