БСП избира нов лидер на 48-ия конгрес на партията

БСП избира нов лидер на 48-ия конгрес на партията
В началото на конгреса председателят на НС на БСП Сергей Станишев ще представи своя политически доклад пред делегатите „За състоянието на страната и задачите на БСП“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП провежда 48-ия конгрес на партията под мотото „За нова социална България“ на 19 и 20 май.

Повече от 800 делегати от цялата страна ще се съберат в Зала 1 на НДК в София, за да изберат национални органи на БСП.

Най-важен ще бъде изборът на председател на Националния съвет на партията, като в битката за поста един срещу друг се изправят настоящият лидер Сергей Станишев и предишният президент Георги Първанов.

„Делегатите са натоварени от членовете и симпатизантите на БСП с отговорната задача да излязат с единна визия за политическото развитие на партията и на страната“, съобщават от пресцентъра на БСП.

В началото на конгреса, който започва в 10:00 часа, председателят на НС на БСП Сергей Станишев ще представи своя политически доклад пред делегатите „За състоянието на страната и задачите на БСП“.

В него той ще очертае стъпките, които трябва да предприеме партията, за да даде ясна алтернатива на българите.

Конгресът на БСП предстои да приеме политическа резолюция „Съвременната криза и България утре – отговорът на социалистите“.

„Докато ГЕРБ дърпа страната ни към дъното на европейските класации и носи на българите обедняване и безизходица, социалистите ще дадат своята ясна заявка за алтернатива – левият проект за социална държава. Задача на задачите според БСП е изграждането на България като модерна европейска държава, държава на гражданите и за гражданите. БСП е категорична, че трябва да се изхвърли от употреба „мутренският“ тип управление“, информират още от партията.

Социалистите са категорични, че е неотложна демократичната промяна в управлението на страната и затова ще приемат политическата резолюция „Действена БСП за демократична промяна“.

„Съзнавайки, че промяната в управлението зависи от кондицията и силата на партията, промяната и обновлението в БСП ще бъдат насърчени, както и продължаването на организационната реформа“, заявяват от столетницата.

Конгресът ще отправи предизборен призив - „Предстоящите избори – по волята на гражданите“.

„В него БСП предупреждава за опасността българите да станат плячка на мними авторитети, да гласуват не хората, а парите, да бъде подменена свободната воля на гражданите. Управляващите знаят залога на следващите избори и няма да се посвенят да подменят вота на избирателите“, изтъкват социалистите.

От БСП изразяват готовност да търсят широко политическо и гражданско съгласие с партиите и неправителствените организации - по законите, провеждането и контрола на изборния процес.

Социалистите са на мнение, че са необходими общи усилия срещу нарушенията, фалшификациите и манипулациите на изборите.

В най-висшия форум на партията ще участват 842-ма делегати – 107 от тях са на възраст до 35 години, 771 са с висше образование.

Най-младият делегат на конгреса е Димитрина Стоянова (родена през 1992 г.), а най-възрастният делегат е Ангел Гроздин (роден през 1932 г.).

Поканени са да присъстват повече от 2500 гости.

#БСП #конгрес #Сергей Станишев #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »