Джихадисти унищожават неислямисткото културно наследство

Джихадисти унищожават неислямисткото културно наследство
Източник: www.168chasa.bg
A A+ A++ A

 

От Мали до Афганистан, Сирия и Ирак ислямистки бойци редовно обръщат погледа си към безценните останки от културното наследство на хората - за това, че са неислямски, съобщи БГНЕС.

Международният наказателен съд в понеделник започна процеса срещу джихадист по обвинение във военни престъпления, за унищожаването на храмове на мястото на световното наследство Тимбукту в Мали.

Примерите за унищожаване или повреждане на паметници на световното културно наследство при водените и в момента конфликти не са малко.

В Мали легендарният пустинен град Тимбукту, наричан "Градът на 333-мата светии" и включен в списъка на ЮНЕСКО, в продължение на месеци е бил нападан от джихадисти, решени да наложат брутална версия на ислямския закон. През юни 2012 г. свързани с „Ал Кайда“ бунтовници унищожиха 14 от мавзолеите, важни сгради, които датират от златната епоха на Тимбукту от XV и XVI век, когато е бил икономически, интелектуален и духовен център.

Реконструкцията на светилищата започна през март 2014 г., разчитайки до голяма степен на традиционните методи и използването на местните зидари. Няколко страни и организации финансираха реконструкцията, включително ЮНЕСКО. Работата приключи през юли 2015 г. и на 4 февруари 2016 г. беше проведена тържествена церемония по завършването на обекта.

Повече от 900 паметника или археологически обекти бяха ограбени, увредени или разрушени от режима, от бунтовници или джихадисти в Сирия, където от 2011 г. насам се води опустошителна гражданска война, съобщи асоциацията, натоварена със защитата на архитектурата в Сирия(APSA). През септември 2015 г. бойци на Ислямска държава (ИД) разрушиха два от най-важните паметници във вписания от ЮНЕСКО сирийски град Палмира, когато джихадистите засилиха кампанията си за унищожаване на някои от най-значимите места с културно наследство в Близкия изток. Сред тях беше и най-известният храм на древния град - на 2000-годишният Храм на Бел, взривен една седмица след разрушаването на храма на Ваал Шамин.

Другите забележителни обекти, които бяха повредени или разграбени, включват Дура Еуропас в източната част на Сирия, известен навремето като "Помпей на пустинята", Апамеа, Ебла и Тал Aджаджа. Но ИД не е единствената групировка, отговорна за опустошаване на наследството на Сирия, доколкото всички страни в конфликта разграбват и унищожават древни обекти. "Две трети от древния град Алепо са били бомбардирани и изпепелени", съобщават от ЮНЕСКО.

В Ирак ИД проведе кампания за „културно прочистване“, разрушавайки част от реликвите на древна Месопотамия и плячкосване на други, за да бъдат продадени ценни артефакти на черния пазар.

Във видео, разпространено от ИДна 26 февруари 2015 г., се виждаха бойци , които с помощта на чукове унищожаваха доислямски съкровища в музея във втория по големина град на страната Мосул, предизвиквайки възмущение по целия свят. Хиляди книги и редки ръкописи също са били изгорени през февруари в библиотеката в Мосул. Според иракското правителство, на 5 мар 2015 г. бойци на ИД разрушиха с булдозери и взривиха Нимруд, древен асирийски град южно от Мосул. Те също така атакуваха Хатра, обект от римския период, в северната провинция Ниневия.

Няколко мавзолея в Либия са били разрушени от джихадисти след свалянето през 2011 г. на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.. През август 2012 г. радикални ислямисти разрушиха с булдозери част от мавзолея на Ал-Шааб ал-Даман, близо до центъра на гр. Злитен. През 2013 г. ислямистки екстремисти разрушиха вековния мавзолей на Мурад Ага в Триполи, но разположената вътре гробница устоя на посегателството.

През март 2001 г. лидерът на талибаните Мула Омар нареди разрушаването на две будистки статуи на по 1500 г. в Афганистанския град Бамиян, защото било преценено, че те са антиислямски. Стотици членове на талибаните от цялата страна посветиха повече от три седмици на разрушаването на гигантските статуи, издълбани в скалите на хълм. През 2003 г. културни обекти и археологически останки от долината Бамиян бяха включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Въоръжени ислямски групи през 90-те години на миналия век унищожени няколко светилища в алжирските земи.

#Мали #Афганистан #Сирия #Ирак #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"