Експерти от "Росатом" ще търсят решение за АЕЦ "Белене"

Експерти от  "Росатом" ще търсят решение за АЕЦ "Белене"
A A+ A++ A
 

Правителството, БЕХ и НЕК търсят бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене", съобщава БТВ. 

По думите й темата за АЕЦ "Белене" придоби особена острота в енергийния сектор след решението на арбитражния съд, с което се постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене".

Теменужка Петкова съобщи, че в края на месеца в България ще дойде работната група от представители на "Росатом", като експертите ще търсят най-доброто решение, за да не бъдат нанесени по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006, 2008 година.

По думите на Петкова единият вариант е свързан с това да бъде продадено оборудването на трета страна, но продажба на трета страна не би могла да ни осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да извършим във връзка с оборудването. Дори, ако примерно го продадем за 200 милиона, пак ще останат едни над 300 милиона, които трябва да бъдат погасявани от НЕК, допълни министърът.

Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, ако има желаещи да довършат този проект. По думите й има вече индикации за подобен интерес.

В отговор на въпрос за евентуална приватизация с държавно участие, Петкова каза, че участието на НЕК е една възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

#АЕЦ Белене #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »