Българи и чужденци почетоха паметта на Св. Иван Рилски

Българи и чужденци почетоха паметта на Св. Иван Рилски
A A+ A++ A

 

Лично патриарх Неофит води светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в Рилския манастир по повод 1070 г. от кончината на основателя му и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, съобщи БГНЕС.

Стотици, сред които и много чужденци се отправиха днес и посетиха Светата Рилска обител, за да отдадат почит на Иван Рилски, светецът-небесен покровител на България, починал през 946 г. През тази година се навършват също и 1140 години от рождението на светеца от село Скрино. Набеден, че е откраднал едно яре, и прогонен от там Иван се отправя и заживява в една пещера в Рила планина. Славата му надхвърля пределите на страната, а последователите му основават през Х век Рилския манастир.

В светата литургия взеха участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите поместни православни църкви, които изпратиха свои представители за честванията. Заради честванията по повод успението на светеца, бе преустановен и ремонтът на пътя, водещ към Светата Рилска обител.

Сред най-посещаваните места, освен Рилския манастир, бе и гробът на светеца, намиращ се на 3 км над Светата обител. Над малката черква се намира и пещерата, в която е живял небесният покровител на България.

#Рилски манастир #Св. Иван Рилски #поклонение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"