Германския канцлер: Не е новина, че Ердоган подкрепя терористите

Германския канцлер: Не е новина, че Ердоган подкрепя терористите
A A+ A++ A

 

Това, че Турция подкрепя ислямистите не е новина. Правителството на канцлерката Ангела Меркел е на същото мнение, следва от секретен документ. Но това не е сензация, се казва в коментар на „Дойче веле“.

Със сигурност Ангела Меркел няма да е във възторг. Неприятната новина предизвика истински скандал и ни е даде възможност да се опомни, след като се върна от отпуска. Новината удари по най-болното място: отношенията между Германия и Турция. Изглежда, че федералното правителство смята Турция и нейния непредсказуем президент Реджеп Ердоган за помагач на ислямистките терористи. Именно така може да бъде разбран – в зависимост от интерпретациите – документът, който отчасти е класифициран като „секретен“ и с който разполагат журналистите от обществената телевизия А Ер Де.

Доскоро правителството на Меркел наистина избягваше публично да говори за близостта между терористите и своя труден партньор от НАТО. Правителството въобще нямаше никакъв интерес от това, особено на фона на съществуващия проблем с мигрантите. Сега в правителствения квартал на Берлин и не само там започнаха да се чуват смели предположения, че Ердоган може да анулира сключения с Европейския съюз договор за завръщането на мигрантите на турска територия. Но това е малко вероятно. Защото поводите, ако погледнем през очите на стопанина на двореца „Аксарай“, имаше и преди предостатъчно. Достатъчно е да си спомним скандала с оскърбителното стихотворение на германския критик Ян Бьомерман по негов адрес.

И въпреки това положението е много неприятно за Меркел. Сега на нея ще й се наложи да сърба попарата, която не е надробила, констатира „Дойче веле“.

#Ангела Меркел #Реджеп Ердоган #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"