Oколосветско пътешествие на уникален електрически мотоциклет през София и Стара Загора

Oколосветско пътешествие на уникален електрически мотоциклет през София и Стара Загора
Източник: stz24.com
A A+ A++ A

 

В Инкубатора на София Тех Парк, Техническият Университет в Айндховен ще представи първия в света електрически туристически мотоциклет – Storm Wave, съобщи БГНЕС.

Техническите характеристики на машината позволяват да изминава 380 километра без презареждане, което го прави най-практичното превозно средство по рода си. Мотоциклетът е разработен от студенти, с цел да демонстрира способностите на съвременните електрически технологии и прави стъпка към мобилността на бъдещето.

Събитието в София е спирка от световната обиколка на мотоциклета - STORM World Tour, която започна на 14 август в Айндховен. В рамките на 80 дни, мотоциклетът ще обиколи света и ще покрие дистанция от 26000 километра, захранван изцяло от електричество.

Уникалният електрически мотоциклет, върхово техническо постижение, ще демонстрират и в Стара Загора. „Това е върхово техническо постижение, бъдещето на двуколесните транспортни средства”, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на проявата. Стара Загора е избран за един от двата български града, в които ще бъде представен проектът, поради приноса на община Стара Загора, неправителствените организации и старозагорския бизнес за интелигентното използване на енергията, за прилагането на възобновяеми енергийни източници и за популяризиране на екологичния транспорт насочени към екологично и устойчиво развитие”.

След 2 години на подготовка, 23 студенти от Eindhoven University of Technology - Холандия започват най-голямото предизвикателство на живота си - за 80 дни те ще изминат 26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave. Разработката е подкрепена от множество водещи фирми във всички браншове и представлява върхово постижение на науката и техниката.

Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.

„Изключително екологични и ефективни са този вид мотоциклети. Иновативното са батериите, те се модулни, сменяеми и се зареждат от контакт за 7 минути”, обясни Ваня Беновска, директор на Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика. По думите на директора проектът на студентите се подкрепя от много сериозни фирми и публични фигури. 

„Много хубав мотоциклет са разработили. Това, че е безшумен е добре, особено за по-дълги пътища, защото при повече шум, умората е по-голяма”, коментира Младен Цветков от рокерски клуб „Фри уинд райдър“ Стара Загора, който също се присъедини към подкрепата на събитието.

Седем автомобила със студенти придружават електрическия мотоциклет. Студентите се сменят при управлението му.

Посрещането в Стара Загора на електрическия мотоциклет и съпровождащите го 7 автомобила с холандските студенти ще се проведе на 19 август, от 14 часа, на специална сцена пред сградата на Общината, където ще бъдат представен проектът и ще бъде демонстриран електрическия мотоциклет.

Домакин е Община Стара Загора, а проявата се организира с подкрепата на Регионален Академичен Център Стара Загора, Тракийски университет и Граждански клуб ЛИПА. 

#Storm Wave #София #Eindhoven University of Technology #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »