Робот за милион долара, подходящ за Марс, създават участниците в конкурс на НАСА

Робот за милион долара, подходящ за Марс, създават участниците в конкурс на НАСА
A A+ A++ A

 

Награда от 1 милион долара ще получи победителят в конкурс на НАСА за виртуален робот, предназначен за бъдещи полети до Марс, съобщава Нова телевизия.

За основа е предложено да бъде взета разработената от НАСА версия на "Робонавт-5", отбелязват ТАСС и БТА.

Виртуалните модели трябва да се справят с редица задачи, пресъздадени в лабораторни условия на Земята. Става дума за действия в аварийна ситуация на космическия кораб при прекъсване на връзката с нашата планета.

Обикновените роботи, с които сме свикнали на Земята, са непригодни за работа в открития космос заради ниските температури и крайно неблагоприятните условия на Червената планета. Затова учените препоръчват да се използва принципът на еластичността вместо хидравликата, която управлява съвременните роботи.

Регистрацията за конкурса започна във вторник. Квалификационният етап ще протече от средата на септември до средата на ноември, а имената на финалистите ще бъдат обявени през декември. Те ще се състезават от януари до началото на юни 2017 година, като победителят ще бъде обявен в края на същия месец.

НАСА възнамерява да осъществи първия пилотиран полет до Марс в средата на 30-те години на този век с помощта на кораба "Орион" и на ракетата-носител SLS.

#НАСА #награда #робот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »