Рядка операция на варненски лекари

Рядка операция на варненски лекари
A A+ A++ A

3-килограмова топка от коса извадиха от стомаха на 12-годишно дете лекарите в детска хирургия във варненската болница „Света Анна”, предаде Нова телевизия.

„Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв", заяви шефът на отделението д-р Румен Христов.

Момиченцето постъпва в отделението след лечение в друга болница и недоуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установяват перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (конкремент, образувал се в гастро-интестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела - косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

При операцията лекарите вадят от стомаха на детето топка с размер 26 на 27 см. Внушителното чуждо тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса.

Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад, а след операцията във варненската болница „Света Анна" се оказва, че косите са били поглъщани от детето.

За колко време се е формирала топката от коси в стомаха на момиченцето не се знае.

Заболяването е известно и като Синдрома на Рапунцел - чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години, косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Хората не могат да храносмилат човешка коса, затова лечението може да бъде само хирургично. Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая.

След успешната интервенция във варненската детска хирургия момиченцето е изписано.

#операция #Варна #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"