Прокуратурата в Казанлък разследва течът на газ в Николаево

Прокуратурата в Казанлък разследва течът на газ в Николаево
Източник: vsichkinovini.com
A A+ A++ A

 

Районна прокуратура-Казанлък извършва разследване по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 17 август 2016 г. в Николаево, в акцизен склад за пропан-бутан е съхранявал не по установения ред опасно вещество, като с това е създал опасност за живота и здравето на другиму и за немаловажни вреди на околната среда, съобщи БГНЕС.

По данни на разследващите на 17 август 2016 г. в 02.20 часа в РУ на МВР-Казанлък е било получено съобщение от охранител в Митнически склад за съхранение на газ: пропан -бутан, намиращ се на територията на гр.Николаево, като същият е съобщил за изтичане на газ от един от крановете на склада – цистерна, съобщиха от прокуратурата.

На място незабавно е пристигнала дежурна следствено-оперативна група от РУ на МВР-Казанлък, екипи на Пожарната служба в гр.Гурково и гр. Стара Загора. Бил е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. Към момента е установена собствеността на склада-цистерна и наемателя на склада-цистерна. Създадена е организация за взаимодействие на всички държавни органи, имащи отношение към случая. Пострадали лица няма.

Досъдебното производство се провежда под надзора на прокурор от Районна прокуратура-Казанлък и е образувано на основание чл. 212 ал. 2 и ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс т.е. в условията на неотложност чрез извършване на оглед на местопроизшествие.

Срокът за разследване е двумесечен. Предстои назначаването на множество експертизи и разпит на свидетели, включително и на длъжностни лица.

По-рано през деня течът на огромно количество газ наложи евакуацията на жителите на град Николаево, област Стара Загора. Течът на синьото гориво от многотонна цистерна, на митнически склад, бе в близост до жп гарата, заради което бе спрян железопътният транспорт, а също бе преустановено и автомобилното движение. Поради това че газът е по-тежък от въздуха, стои долу на земята и опасността от взрив е била изключително голяма.

Наложи се евакуация на две от махалите на града. Измерванията за качество на въздуха показват, че няма замърсяване и опасност за населението. Освободено бе движението на автомобили в района. По-късно течът беше спрян.

#разследване #Стара Загора #Николаево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »