Магистрала от Свиленград до Русе строят България, Турция и Катар

Магистрала от Свиленград до Русе строят България, Турция и Катар
Премиерите на БългарияБойко Борисов (с), на Турция Реджеп Тайип Ердоган (д) и на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани (л). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България, Турция и Катар са готови да създадат обща проектна компания, която да построи скоростен път или магистрала от Свиленград до Русе, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Това той направи след среща на премиерите на трите държави в резиденция „Евксиноград“ във Варна, предаде БНР.

Следващия четвъртък строителните министри на трите страни ще имат среща, за да обсъдят детайли за трасето, строителните и отчуждителните процедури, законовите процедури, които трябва да се спазят, рентабилността на проекта и за това какъв трафик ще има.

Потвърдена бе готовността проектната компания да бъде създадена за интерконекторната връзка между България и Турция, която също е била тема на разговор.

Бойко Борисов уточни, че интерконекторните връзки са далеч от реалността по простата причина, че това, което Турция е казала няколко пъти, че може да даде като диверсификация на България, е само при критични ситуации.

„Що се отнася до Катар, не сме атрактивен регион, в който страната продава, тъй като не влизаме в техните планове. Това, което сега може да се направи, е да се работи и се работи по проекта „Южен поток“, където стратегически партньор е Русия. И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия. Имаме възможност като 3 държави да работим по общи проекти. Заедно можем да стъпим и на трети страни, каза още премиерът.

Освен това той прогнозира, че в близко бъдеще транспортната карта на Европа може да бъде преначертана, ако се изпълнят инфраструктурните проекти.

Загатнато бе, че в рамките на тази среща с премиера на Турция Реджеп Ердоган е обсъждано и строителството на язовир на река Тунджа. Повече подробности не бяха съобщени.

Премиерите на Турция и Катар – Реджеп Ердоган и шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани, бяха доволни от разговора и потвърдиха доброто сътрудничество с България, и разчитат то да продължи с инфраструктурните проекти.

Турският премиер коментира и темата „Сирия“. Той обяви, че 300 наблюдатели са твърде недостатъчни. Според него те трябва да бъдат поне 3000, за да се знае какво става във всяка точка на Сирия.

„Не ме интересува какво говори Башар Асад. Важно е как действаме ние, така че да защитим населението, върху което се упражнява насилие“, каза турският премиер.

#Башар Асад #Сирия #Тунджа #Европа #Русия #Южен поток #Варна #Евксиноград #скоростен път #магистрала #Русе #Свиленград #шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани #Реджеп Тайип Ердоган #Бойко Борисов #министър-председател #премиер #Катар #Турция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"