Снеха „червения“ код за река Марица при Харманли

Снеха „червения“ код за река Марица при Харманли
Кодът за тревога е понижен до „оранжев“ за река Марица при Харманли и „жълт“ за реките Марица при Пловдив, Първомай и Свиленград, Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол и Елхово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Снет е „червеният“ код за тревога за река Марица при Харманли, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според последната информация от Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа, постъпила в Оперативното звено на МОСВ, кодът за тревога е понижен до „оранжев“ за река Марица при Харманли и „жълт“ за реките Марица при Пловдив, Първомай и Свиленград, Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол и Елхово.

Според данните от Системата за предупреждение за опасни явления „Европа“, поддържана от НИМХ за България, за 18 май е обявен „оранжев“ код за количеството очаквани валежи за областите Хасково, Кърджали, Пловдив и Смолян и „жълт“ код за 19 май за всички 16 области в източната половина на страната.

Предупреждението, което МОСВ изпрати до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерството на вътрешните работи и областните управители, е за повишено внимание към поречията на реките Марица, Тунджа, Арда, Места, Искър, Осъм и Янтра.

МОСВ активира 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите във връзка с постъпила от НИМХ информация за интензивни валежи в поречията на реките Марица, Тунджа и Арда.

При всяка промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, МОСВ ще предоставя своевременно допълнителна информация.

#Марица #червен код #Министерството на околната среда и водите #Харманли #МОСВ #Тунджа #Пловдив #Първомай #Свиленград #Сазлийка #Гълъбово #Ямбол #Елхово #НИМХ #България #Хасково #Кърджали #Смолян #Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" #Министерство на вътрешните работи #Арда #места #Искър #Осъм #Янтра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »