Откриха древна култура в близост до Стоунхендж

Откриха древна култура в близост до Стоунхендж
Източник: lifeglobe.net
A A+ A++ A

 

Забележително ново археологическо откритие подсказва, че Стоунхендж е бил построен във време на изключително напрегнато религиозно и политическо съперничество, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Само на около 3 км североизточно от Стоунхендж – най-известният мегалитен паметник в света, във важния археологически комплекс Дурингтън уолс, археолози откриха обширен, 500 метра в диаметър кръг от огромни дървени стълбове, посочва Artprice. Изследователите съобщават, че откритието е от международно значение.

Първоначално археолозите, използвайки геофизика, а не разкопки, смятали че са намерили закопани изправени камъни, но откритото напълно променило разбирането им за комплекса – най-големия древен монумент от този вид във Великобритания.

Все пак най-значимото откритие е в заключението, че новооткритият дървен кръгъл комплекс изглежда не е бил завършен, а също че само месеци или години след започването на строежа е имало драматични промени в религиозна, а най-вероятно и в политическа посока.

Стоунхендж е комлекс с диаметър около 100 метра, който се намира в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24-21 век пр. Хр.

Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. 

 

#Стоунхендж #откритие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »