Ще успее ли Турция да накара САЩ да екстрадират Гюлен?

Ще успее ли Турция да накара САЩ да екстрадират Гюлен?
Източник: www.transmedia.bg
A A+ A++ A

 

Започва да се води битка между Турция и САЩ. Турция обвини Фетхуллах Гюлен, могъщ турски духовник и бивш съюзник на управляващата партия, който живее в САЩ от 1999 г., в организиране на опита за преврат на 15 юли срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган и поиска САЩ да го екстрадират, за да бъде изправен пред съда, коментира Йохан Джеръми Боб, „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС.

Ще успее ли Турция да накара САЩ да го екстрадират? Гюлен ръководи световна образователна мрежа и има десетки хиляди последователи, включително много на висши позиции в турската администрация, законодателната и съдебна власти, както и в медиите.

Макар и отдавнашен съюзник, той и Ердоган имат политически несъгласия, включително за това колко власт е концентрирал в своите ръце турският президент. Между двамата има голям спор и водят война в медиите и в правната област от известно време.

По принцип подписаният през 1979 г. договор за екстрадиране между САЩ и Турция задължава Щатите да екстрадират този, който стои зад убийства, заговори и дори възможен опит за убийство на държавния глава – Ердоган.

Както повечето споразумения за екстрадиране, този договор включва и „политическо изключение“. Това означава, че ако САЩ определят, че събраните за престъпление доказателства са опетнени от политически мотиви, те могат да отхвърлят искането за екстрадиране.

Близо 300 турци бяха убити и около 1400 ранени по време на опита за преврат.

Ердоган обяви извънредно положение и арестува хиляди последователи на Гюлен и уволни или прекрати работата на десетки хиляди от техните постове в правителството, правораздаването, медиите или опазването на закона.

Независимо дали част от ръководителите на преврата са били привърженици на Гюлен или не, много хора обвиняват Ердоган в експлоатиране на проваления преврат като шанс за смазване или отстраняване от властта в държавата на всеки, в който той вижда политически противник.

Дори една успешна екстрадиция може да отнеме месеци, ако не и години, което може да съсипе отношенията между САЩ и Турция, ако Турция не се откаже – а тя не е показала никакви признаци, че това ще стане.

За да екстрадират Гюлен, Турция ще трябва да представи много по-твърди доказателства, отколкото е предоставила досега. Ще трябва да бъде убеден кабинетът на държавния прокурор на САЩ във валидността на доказателствата, а след това и федералният съд в Пенсилвания и след това, евентуално, да се пребори с обжалване в по-високи федералните съдилища.

Освен това държавният секретар Джон Кери все още разглежда исканията за екстрадиция и може да ги блокира. Но в момента, в който случаят стигне до бюрото на Кери, все още не е ясно дали екстрадирането на Гюлен не би било твърде малко и твърде късно, за да се излекуват отношенията между САЩ и Турция.

Фетхуллах Гюлен е на 75 г. и времето и напредналата възраст могат да направят една екстрадиция неуместна.

Според друга гледна точка Ердоган всъщност не иска да го екстрадират, а само използва този въпрос като лозунг за вътрешна консумация срещу опонентите си и срещу критиците си на Запад. При това положение, колкото по-дълго тече процедурата, толкова по-добре ще е за Ердоган, който също така може да се притеснявате, че при публичен процес в Турция Гюлен може да разкрие неудобна информация от времената, когато те са били съюзници.

Също така Турция може да върне смъртното наказание, за да накаже участниците в неуспешния опит за преврат. Като цяло, САЩ са възприемани като привърженик на смъртното наказание, поради което някои страни няма да екстрадират хора в САЩ. Но положението на Гюлен може да повдигне въпроса до ниво, при което Кери може да настоява за екстрадирането само при условие, че Турция обещае да не го осъжда на смърт.

В обобщение юридическите пречки пред екстрадирането на Гюлен са значителни.

И дори те да могат да бъдат преодолени, има и много политически въпроси. Дали Ердоган ще поддържа досегашната линия или евентуално ще промени курса, както вече направи по отношение на Русия, също ще бъде от значение.

И колкото и САЩ да се грижат за всички изброени ценности, някои все още виждат в Турция стратегически съюзник, като плацдарм срещу „Ислямска държава“ и като мост с мюсюлманския свят. 

 

#Фетхуллах Гюлен #екстрадират

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »