ЕК и ЕЦБ се готвят да посрещнат евентуално излизане на Гърция от еврозоната

ЕК и ЕЦБ се готвят да посрещнат евентуално излизане на Гърция от еврозоната
Това е първият път, когато представител на Европейския съюз потвърждава наличието на извънредни мерки, които да се приложат при евентуално напускане на Гърция на зоната с единна валута. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия и Европейската централна банка подготвят план за действие, в случай че Гърция излезе от еврозоната.

„Европейската комисия и Европейската централна банка работят по извънреден план, в случай че Гърция трябва да напусне еврозоната“, заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт пред белгийския вестник „Де Щандаард“, предаде БНР.

„Преди година и половина може и да имаше опасност от ефекта на доминото. Но днес има служби и в рамките на Европейската централна банка, и в Европейската комисия, които работят по сценарии за спешни ситуации, в случай че Гърция не успее“, обясни Де Гухт.

Това е първият път, когато представител на Европейския съюз потвърждава наличието на извънредни мерки, които да се приложат при евентуално напускане на Гърция на зоната с единна валута, коментира агенция „Ройтерс“.

Досега имаше слухове за подобни планове, но съществуването им не беше потвърдено.

#Карел де Гухт #еврокомисар по търговията #Европейската комисия #ЕК #Европейската централна банка #ЕЦБ #Гърция #еврозона #еврозоната #план

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"