Трети град във Франция забрани бански буркини

Трети град във Франция забрани бански буркини
A A+ A++ A

 

Френският остров Корсика страна третият френски район, забранил използването на мюсюлманските бански буркини, което стана след масови сблъсъци на плаж в местен град, съобщава БГНЕС.

Преди остров Корсика това вече направи кметствата на средиземноморските градове Кан и Вилньов-Лубе.

Отделно прокуратурата на департамента Горна Корсика започна разследване на сбиването, станало в събота на плажа на град Сиско, който е до административния център Бастия.

Сбиването е станало между местни хора и живеещи на острова араби. Според медиите няколко мюсюлманки се къпали на плажа в буркини – бански костюм, който покрива цялото тяло без лицето, ръцете до китките и стъпалата. Намиращите се наблизо туристи започнали да снимат, която обаче не се харесало на техните мъже. Те се нахвърлили върху туристите, а след това и на местни подрастващи, които също снимали жените. Някои от юношите били набити, но по телефона те извикали родителите си, които бързо се появила на плажа заедно с други жители на Сиско. При завързалото се ожесточено сливане са използвани ножове и харпуни, по различни данни са ранени 4 или 5 души. Сред тях е и местен жител, срещу когото е стреляно с харпун, Той е настанен в болница заедно със сина си, който също е пострадал, без да се уточнява дали също от харпун. В болница попадна е бременна жена. Подпалени ляха и няколко коли.

Появилите се по-късно 100 полицаи и жандармеристи разтървали биещите се, а вечерта редът бе възстановен.

Вчера обаче около 500 жители на Сиско се събраха в Бастия пред кметството на протест срещу предприетите мерки за сигурност, които според тях са неудовлетворителни. След протеста те се насочиха към болницата, където бяха настанени пострадалите араби. Полицията трябваше да използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Друга част се насочи към арабския квартал на Бастия, където живеят участници в сбиването, но тя бе спряна от полицейски кордон.

Това далеч не е първият инцидент между коренното население и жителите от арабски произход. Заради изострянето на положението местните власти поискаха от правителството в Париж да закрие действащите на острова фундаменталистки джамии. Местният парламент одобри и подобна резолюция.

В същото време най-радикалната част от корсиканците заплашиха сами да се разправят с ислямистите, ако привържениците на групировката „Ислямска държава“ извършат терористични актове на острова. При това заявлението бе направено от Фронта за национално освобождение на Корсика (ФЛНК) - нелегална организация, която десетилетия наред водеше въоръжена борба за отделянето на острова от Франция. Тя спря въоръжената борба, но не предаде оръжието и притежава мощен арсенал.

#забрана #Франция #плаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"