Петър Славов: Доста институции можеха да бъдат по-активни и внимателни по казуса с Фарук Бекташ

Петър Славов: Доста институции можеха да бъдат по-активни и внимателни по казуса с Фарук Бекташ
Източник: forumnews.bg
A A+ A++ A

Статистиката проличава особено в летния сезон и в отсечката Калотина – София, където традиционно се завръща потокът от гастарбайтери към Турция. Това е и причина в парламентарния контрол преди време да е поставен такъв въпрос пред министъра на регионалното развитие кога там ще бъде изграден модерен съвременен скоростен път или автомагистрала, която да отговаря на европейските изисквания и на стандартите за безопасност. Оказа се, че това няма да стане много скоро, тъй като процедурите са в много ранна фаза. Това каза за БНР депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който поиска да се сложи разделителна мантинела на пътя Калотина – София заради постоянните катастрофи там.

"Далеч съм от мисълта, че това ще бъде панацея за т.нар "война по пътищата", но конкретно в този участък съм убеден, че доста би помогнало. Наясно съм, че промените са сложни и тежки, но това не може да бъде оправдание толкова много време вече да се бавят. Мисля, че това трябва да е една от първите задачи, която след ваканцията трябва парламентът да разгледа. Доста институции можеха да бъдат по-активни и внимателни по казуса с турския гастарбайтер Фарук Бекташ и да не се стига до тази абсурдна ситуация в момента", каза Славов.

"В момента започна едно прехвърляне на топката между институциите, коя трябвало да осигури охраната, коя можела, коя не, което не ми се вижда продуктивно. Трябва да се помисли как подобни случаи повече да не се допускат".

Според Славов с активността си мотористите показват, че не мислят само за неща, които пряко ги касаят, а поставят обществено значими проблеми и е хубаво техният глас да бъде чут.

Относно случая с Абдуллах Бююк, който бе предаден от България на турските власти, Славов каза, че "имаше директно нарушения на закона и на редица конвенции, по които държавата ни е страна. Създаде се един доста опасен прецедент, към който, особено европейските ни партньори, ще гледат с много лошо око. Фактът, че започнаха поредици от проверки, и че омбудсманът започна да договаря специална наредба с МВР за това как се действа в такива ситуации, показва, че властите не са очаквали такава реакция каквато последва след предаването на този турски гражданин".

За депутатът не само бежанският поток, който Ердоган задържа и не пуска към България, но има и нещо общо с казуса с турския шофьор. "МВР обясниха как знаели, че той е в Германия. Ако е в Германия и има европейска заповед за арест, защо не тръгва към България? Така че е възможно този турски шофьор да се окаже, че компромисно ще бъде върнат, за да бъде съден в България".

 

#Петър Славов #абдуллах бююк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"