България: Бурите на съчинения остров

България: Бурите на съчинения остров
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

„Задочен коментар“

Научих, че... страната, в която съм се родил, учил и работил е „остров“. Казаха го няколко избрани да ни управляват люде. Е, не е като Исландия или Куба, но е „остров на стабилността сред бурния океан на европейската криза“.

Ако бях наш политик, с валутния борд на българския лев (привързан към еврото), при обхванатия от икономически, социален и политически пожар покрив на южния ни съсед, чиито банки владеят добра част от нашия финансов пазар, след разтрогването на брака Меркози и очевидно различните виждания на новия Париж и стария Берлин за пътя на Европа, с гръмотевиците над третата (италианската) и четвъртата (испанската) икономика в зоната на еврото, бих бил по-сдържан в думите си, имайки предвид полуостровната ни локация.

С визията си нашите управници са не само далеч от „Острова на блажените“ на Пенчо Славейков („Тоз, който има нещо да говори, той най-напред се учи да мълчи“), но се и опитват да убедят света, включително и Бил Гейтс, че бушуващата в Европа буря наистина подминава – в глобализирания свят, възпят от президента ни в Сиатъл?! – „острова“ България. Нещо повече, чрез изявленията и делата си те искат от българските медии да натрапват идеята, че нашите вътрешни „бури“ са по-важни от урагана, който се вихри в Брюксел, Франкфурт, Вашингтон, Атина, Мадрид, Рим. Колкото и парадоксално да звучи, те до голяма степен успяват да постигнат нов вид информационно затъмнение, занимавайки се с „големи проблеми“, някои от които са като извадени от нафталина стари дрехи.

...Създадената в началото на 2009 г. Синя коалиция се разпадна. Е, и? Някой да беше повярвал, че воденичните камъни Иван Костов и Мартин Димитров можеха дълго заедно да мелят брашно, да постигнат нещо повече от 15-те депутатски места? С непринудения си цинизъм Бойко Борисов отсече: няма драма – ГЕРБ запълни синьото пространство. Колко пъти сме гледали подобен спектакъл?

...Станишев и Първанов играят конгресен боксов мач; разменят си удари уж в името на обновяването на БСП и идването й отново на власт. Лидерската битка не завършва с конгреса на партията. Бойните другари отдавна са имунизирани срещу разумния компромис. Ударите под пояса ще продължат, тъй като двамата (и техните привърженици) са неотменна част от българската политическа традиция.

...И промените в Закона за горите следват същата нашенска практика, в която лични и групови икономически интереси диктуват кастовото политическо поведение. Прави са протестиращите от коалицията „За да остане природа в България“. Дори и да е истина самохвалството, че през 2013 г. България ще бъде най-големият производител на ски в света, изсичането на огромни горски масиви (трудно е да се обясни на нормалния европеец как могат някои от тях да бъдат частни?) и превръщането им в застроени зони със зимни и летни спортни съоръжения едва ли ще донесе поне равностойна на пораженията икономическа изгода за нацията. Думата е за всички хора, а не само за онези, които ще спечелят много пари, за да си осигурят спокоен зимен замък в Алпите и летен дворец на Ривиерата. Според коалицията промените в закона засягат общо 3 020 000 декара, а загубите за държавата може да достигнат до 300 милиона лева.

...„Огромен проблем“ са и приетите от депутатите текстове от промените в закона за здравето, с които окончателно се забранява пушенето от 1 юни в ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове, както и в училищни дворове, детски площадки и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито, вероятно и на стадионите. В позицията на привържениците на забраната няма нищо ново – те просто следват указанията на Европейския парламент и на Международната здравна организация. Учудващо „островна“ и откъсната от европейската реалност е реакцията на противниците, чийто основен аргумент (освен за количеството никотин в патладжана!) е, че оборотът на заведенията щял да падне драстично, щели да фалират стотици дребни собственици. Практиката в другите страни с подобен закон показва, че това не е истина. В Испания например, където бяха издигнати същите съображения, през първите шест месеца след въвеждането на забраната от 1 януари 2011 г. броят на наетите в отрасъла нарасна. Естествено – има фалити, но причината за тях е икономическата криза, а не чистият въздух в заведенията. А в Германия след въвеждането през 2007–2008 г. на ограниченията за пушене броят на инфарктите е намалял с 8,6%, а на „гръдната жаба“ – с 13%; и са били спестени 150 милиона евро в здравеопазването.

Въобще: както се казва, „Да ти имам проблемите“... Островните.

Научих, че... подобно на класическия Суперман българският суперпремиер Бойко Борисов не е лишен от сантименти. Напротив. След като лично оправи положението в българския мъжки национален отбор по волейбол, той се нацупи и каза, че повече няма да се меси в този спорт. Подчертавам „този спорт“, тъй като няколко дни по-късно протегна просеща ръка към колегата си от Катар за спонсориране на световен женски турнир по тенис. Не е много ясно защо поиска дамски тенис, а не турнир на копнеещи да се срещнат с него на корта политици?

Още една проява на премиерската чувствителност към конкретни представители на нашата фауна (червеношийки) и флора (не към дърветата и храстите от промените в Закона за горите) стана обществено достояние: Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова щели лично да местят 2605 блатни кокичета и да ги засадят на 60 метра от трасето на автомагистрала „Марица“. Точният брой на блатните кокичета се знаел, защото еколозите ги описали „корен по корен“. За участие в „съботника“ са поканени и други министри, както и еколозите, „за да видят как стриктно всичко ще направим“.

Последва типично „островна“ фраза: „Поканете ги, искам да сме в прекрасни отношения с еколозите и да се знае, че в България се строи най-екологично в цяла Европа, и от Америка, и от света също така, да се знае“.

Наистина ли няма в тази държава гражданска сила, която да направи нещо реално срещу подобни думи и дела, за които понятията популизъм и инфантилизъм са твърде тесни? Може ли например „най-екологичният“ строител да не знае, че София, чийто кмет беше той, оглави списъка на европейските градове с най-замърсен въздух?

Има и още. Бюрокрацията, корупцията и съдебната система са основните предизвикателства пред България, посочиха посланиците на няколко европейски държави по време на Първата международна конференция за инвестиции Bulgaria: Business Up. В превод това означава, че освен от големия европейски ураган, българският „остров“ е разпънат и от собствените си бури, които – за разлика от натрапваните (СДС, БСП, блатни кокичета и волейбол) – не са в чаша вода.

На този фон не е ли крайно време да се загърби съчинената „островна“ идея и да се стъпи твърдо на общата – макар и бурна днес – европейска земя?

#СДС #БСП #Сергей Станишев #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »