Червен код за опасност от пожари в Хасковско

Червен код за опасност от пожари в Хасковско
A A+ A++ A

 

Два екипа на Пожарната са гасили пожар в сметището на община Бобошево. Огънят обаче продължава да тлее под повърхността, информира БНР. Сметището, което се намира в непосредствена близост до село Слатино, се е запалило в късния следобед вчера. Освен пожарните екипи, в гасенето са участвали и доброволци. Заради реалната опасност огънят да засегне близките къщи, машини са направили просека в сухите треви. Въпреки мерките, източният край на сметището продължава да гори, макар и слабо. Задушлива миризма и гъст дим е обхванал района на селото, както и участък от главния път Е 79.

Към момента не се съобщават причините за пожара. Жители на село Слатино подозират, че умишлено огънят не се гаси с насипване на пръст, за да може да изгори част от боклука и така да се освободи място.

Проблемът с депонирането на отпадъците в района е много сериозен. Сметищата са стари и  изчерпани като обеми. Единствено община Благоевград в момента разработва проект за изграждане на регионално депо, което да обслужва и общините от Рилското корито. Строителството се очаква да започне идната година.

Пореден случай на небрежност е предизвикал пожар край свиленградското село Студена. Вчера са изгорели четири хиляди декара, предимно треви и храсти, 300 декара гора и орехова градина. Причината за огъня е разчистване на пасище с трактор. От областната администрация Хасково предупреждават, че стопаните на пасищата ще останат без субсидии, а виновниците за пожарите ще бъдат глобявани с по 2000 лева или изправяни пред съда.

Днес за Хасковска област е обявен червен код за опасност от пожари.

#сметище #пожари #червен код #Хасковска област

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"