Путин дава милиарди за да защити мюсюлманите в Русия

Путин дава милиарди за да защити мюсюлманите в Русия
A A+ A++ A

“Ако си пътувал до Сирия, за да се бориш на страната на дявола, за тебе няма обратен път. Направил си избора си. Не искаме да се връщаш”, каза главният мюфтия на Татарстан Камил Самигулин.

Ръководителят на мюсюлманите в Татарстан, един от най-важните привърженици на Путин, се застъпва за това младите мюсюлмани в Русия да не се присъединяват към „Ислямска държава“ (ИД). “Ден и нощ мисля за това, какво трябва да направим, за да не може дяволът да изкушава младите”, каза Самигулин.

Под неговото управление се намират 1420 джамии и 350 религиозни училища, а също така и 33 медии, чиято задача е укрепването на исляма и борбата срещу ИД. През последните години комбинацията от засилени мерки за сигурност и гигантски инвестиции в република Татарстан, където преобладава ислямската религия, дават своите резултати.

Лекарството на Путин

В деня, в който екипът на „Афтенпостен“ посети Казан, властите закриха още един сайт в Татарстан – сайт за срещи на ислямисти.

Сайтът се опитваше да подмамва млади мъже и жени да се присъединят към ИД. Екстремистът Рафиз Кашапов критикува в социалните мрежи присъединяването на Крим и военните действия в Украйна, за екстремистки изказвания той беше арестуван и получи три години затвор.

Ето някои от руските мерки:

- Засилен контрол, особено върху дейността в интернет;

- Повишени мерки за сигурност и контрол на границите, за да се пречи на екстремисти от ИД да се връщат обратно;

- Засилване на наказанията за действия, които руската полиция нарича „екстремизъм“;

- Уповаване на мюсюлманските медии и образователни центрове, практикуващи съвършено различно тълкувание на Корана в сравнение с ИД, и пълен контрол на образованието на религиозните ръководители.

Но най-главното е големият ръст на благосъстоянието в резултат на добрите икономически показатели, богатите петролни залежи и редица мащабни инвестиции във всички области – от световно първенство по футбол до най-големия IT-парк в Русия.

Тук мюсюлмани и християни живея в мир

Преди 24 г. Казан беше на ръба на войната, а болшинството от населението искаше излизане от Русия. Но за разлика от такива мюсюлмански републики като Чечня, Дагестан и Ингушетия, които са принудени да се борят с бедността и радикалните настроения, Казан е образцов град в Русия на Путин.

Управляваният от мюсюлмани днешен Казан е един от най-спокойните, мирни и популярни руски градове с най-високо ниво на благосъстояние и образование. „Когато празнувахме рамадана, поканихме на обяд други религиозни ръководители“, разказа главният мюфтия Камил Самигулин в разговор с „Афтенпостен“. „А след това мюсюлмани и християни играха футбол.“

Днес мюфтията работи за организирането на турнир по волейбол. „Татарстан е ключът към съхраняване на етническия и религиозен мир в цяла Русия“, каза главата на Руската православна църква патриарх Кирил по време на посещение в Казан преди две седмици.

Не обвинявайте исляма

В Татарстан и Кремъл строго е забранено в публични речи ислямът да бъде обвиняван за възникването на ИД. Това се прави, за да се предизвиква ненавист към невинните мюсюлмани. “Най-важното е да не се бъркат ИД и исляма. Между тях няма нищо общо“, каза Камил Самигулин пред „Афтенпостен“. “ИД е общ проблем за всички, но най-силно той бие по нас, мюсюлманите. Никой не убива толкова мюсюлмани, колкото ИД.“

ИД е смятана за продукт на Запада

В сравнение с Москва, Париж и Брюксел в Казан почти не могат да бъдат видяни въоръжени войници от силите за сигурност. Главният мюфтия и управляваните от държавата медии изобразяват ИД като продукт, създаден от западния материализъм, САЩ и невярно тълкуваната толерантност. „Западът е отправната точка на ИД. Много от бойците на ИД са млади хора от Запада“, каза Самигулин. -Но нали много млади хора от Татарстан и други руски републики са се присъединили към ИД? -Да. Всички ние имаме своите проблеми. Но се разходете по нашите улици и вижте с какво сме се сдобили.

Удовлетворение от убиването на много бойци от ИД

Според данни на руското министерство на отбраната повече от 200 бойци на ИД, излезли от Русия и бившите съветски републики, са убити в Сирия.

Това се използва като аргумент, за да бъдат убедени руснаците, че военната операция на Путин е успешно проведена. Миналата седмица ИД обяви свещена война на Русия. „Ще дойдем и ще ви убиваме в домовете ви“, се казваше в рекламното клипче. Никакво снизхождение към привържениците на ИД.

Много привърженици на ИД се опитват да се върнат в Русия. Но тук те се натъкват на здрави граници. В република Дагестан силите за сигурност унищожиха най-малко 30 души през последните месеци. Над 200 бяха арестувани. Според руските органи за сигурност това са били привърженици на ИД, опитващи се да се върнат в Русия през границата с Грузия и Азербайджан. „Ако те са ходили там, то за тях, продалите се на сатаната, няма път назад“, каза мюфтията на Татарстан.

Изключителните мерки за сигурност на Путин срещат одобрение сред обикновените хора, защото те запазиха страната от кървавите терористични актове на руска земя. Още ли си жив? Имамът показва на „Афтенпостен“ своята наскоро ремонтирана джамия. Това е една от най-големите, красиви и неотдавна ремонтирани джамии, която също така е длъжна да допринася за запазване на религиозния мир. “Изанмесесе”, казва имамът Тимур Али. Така татарите казват „Добър ден“. Всъщност това означава „Още ли си жив?“.

Този поздрав се е появил по времето на Иван Грозни в края на XVI в., когато Казанското ханство е присъединено към Московското царство. През XVIII в. императрица Екатерина II разрешила на татарите отново да практикуват своята религия. Съдбата на християни и мюсюлмани е една. Имамът Тимур Али обаче не вярва, че основното обяснение за мирът между религиите в Казан и Татарстан са строгите закони и инвестициите от милиарди долари. Той се фокусира върху общата съдба на християни и мюсюлмани по време на 70-те години на комунистическо потискане на религия. “След революцията през 1917 г. комунистите са убивали и потискали както мюсюлманите, така и християните”, каза Тимур. „Ако носиш кръст те убиват. Ако имаш молитвена шапка, тебе те убиват. При нас съдбата е била една и съща, когато комунистите ни принуждаваха да живеем без религия“, каза Тимур Али. /БГНЕС

 

--- Пер Андерс Юхансен , в. „Афтенпостен“, Норвегия


#мюсюлмани #ИД #Русия #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »