Кокинов се надява ЕС да е доволен от арестите в България

Кокинов се надява ЕС да е доволен от арестите в България
По повод ареста на Евелин Банев – Брендо, Николай Кокинов заяви, че доказателствата срещу него са изключително сериозни. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Градският прокурор на София Николай Кокинов изрази надежда, че зачестилите напоследък арести в България ще се отразят положително на предстоящия доклад на ЕК.

„Не искам да правя асоциации, че арестите са поради и специално за предстоящия доклад на Европейската комисия. Да го наречем съвпадение във времето и се надявам европейските експерти да са доволни от развитието на България“, каза Кокинов пред Нова телевизия.

„Имаме задържан един поръчител, извършителят се е предал доброволно, имаме оръжие, имаме снимки на жертвата – имаме много доказателства, които ще доведат до осъдителна присъда по това дело“, каза Кокинов във връзка с предотвратеното покушение срещу бизнесмен в столицата.

Кокинов не пожела да задълбочава коментара си защо при тази полицейска акция първоначалната информация драстично се разминавала с оповестеното по операцията от МВР.

„Когато прокуратурата излезе с изявление, то беше базирано на съдържащото се в кориците на разследването“, посочи Кокинов.

„Трудно ми е да кажа защо Братя Галеви са на свобода, тъй като не са ми казали къде се намират в момента. Те се укриват от правосъдието, тъй като имат да изтърпяват 4- и 5-годишни присъди“, каза още Николай Кокинов.

Градският прокурор отклони въпроса за това кой е виновен за бягството на Галеви и се позова на закона, като посочи, че на втора и трета инстанция подсъдимите не са длъжни да се явяват в съдебно заседание, освен ако нямат мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кокинов припомни защо Ангел Христов и Пламен Галев излязоха от ареста – „защото се кандидатираха за депутати“.

„Съгласно българското законодателство, което допуска един задържан под стража да се кандидатира, той не може да бъде задържан. Оттам нататък, след като те излязоха, след като придобиха мярка „парична гаранция“ тя не можеше да бъде променена, защото те я спазваха“, обясни Кокинов.

„Тогава паричната гаранция беше определена от съда по простата причина, че те бяха кандидати за народни представители“, допълни градският прокурор на София.

По повод ареста на Евелин Банев – Брендо, Николай Кокинов заяви, че доказателствата срещу него са изключително сериозни.

„Банев е подсъдим по дело в СГС за пране на пари, той е без мярка на неотклонение, поради това, че са изтекли сроковете. При нас постъпи информация, че той се кани да избяга по примера на Братя Галеви и ние облякохме тази информация с доказателства. Информацията е изключително сериозна и ще бъде представена пред съдебния състав, за да бъде Банев задържан за постоянно“, обясни Кокинов.

На въпрос дали доказателствата са свързани с трафик на кокаин от Швейцария градският прокурор отговори кратко: „И да, и не“.

#Николай Кокинов #Кокинов #градски прокурор на София #арести #МВР #доклад на ЕК #Европейската комисия #Брандо #Галеви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"