Джихадисти стигат до Европа и Сирия през балканските пристанища

Джихадисти стигат до Европа и Сирия през балканските пристанища
A A+ A++ A

Джихадисти използват морските пристанища в Гърция, Албания, Черна гора и Хърватия, за да се доберат до Европа или да заминат за Сирия, където се включват в редовете на "Ислямска държава".

Това пише италианският "Република" и уточнява, че използват и италианското пристанище Бари, за да се доберат до Дубровник, в Хърватия. Поради тази причина са взети допълнителни мерки за сигурност и контрол в Бари, пише още изданието. Многократно са увеличени полицейските патрули и се извършва проверка на максимален брой пътници около Бари. От това италианско пристанище потеглят много кораби за Хърватия, Черна гора, Гърция и Албания. Според анализите на спецслужбите в Рим има увеличаване на радикалните елементи на Албания.

Само преди седмица италианските служби предупредиха, че има опасност от терористични атаки на територията на страната и поради тази причина в Рим бе вдигнато нивото за сигурност в Рим на второ от тристепенната система. В пристанищата се проверяват всички пътници идващи извън страните от Шенген, които представляват между 25 и 50 на сто от всички, които потеглят с кораби в различни посоки.

Засилени проверки има и по летищата, където минават милиони пътници годишно. Експертите смятат, че Италия може да се превърне в мишена за терористите, след като отвори военните си бази за американските сили, които бомбардират позициите на ислямистите в Либия. По искане на либийския премиер Файез ел-Сарай Рим изпрати за няколко дни спецчасти в Либия. /БГНЕС

#джихадисти #пристанища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »