Бира с лактобацилус булгарикус "забъркана" от холандец и англичанин

Бира с лактобацилус булгарикус "забъркана" от холандец и англичанин
A A+ A++ A

Карл Роял от Холандия и Реми Чалонер от Великобритания вкарват лактобацилус булгарикус в бирата. Двамата приятели стоят зад първата занаятчийска (крафт, от англ. craft) бира в България "Бял щърк".

Съвсем скоро щъркелът ще донесе още едно интересно предложение на родната бираджийска сцена. На пазара ще се появи първата бира, която е заимствана от философията на Berliner weisse и съдържа лактобацилус булгарикус. Това е хибриден вид бира, която е много свежа и много ниско алкохолна - подходяща за лятото, разказаха в интервю за БГНЕС Карл и Реми.

Карл е убеден, че в занаятчийската бира целият процес е доминиран от творчеството, вдъхновение и, когато правиш бира, е хубаво да правиш различни експерименти и стилове. „В последните години това, което ние направихме бе да се заровим в българската история и да обръщаме повече внимание на това какво консумират хората, как се хранят, защо се хранят така, какво предпочитат.

Естественият резултат беше – ако тук имаме прекрасно кисело мляко защо да не пробваме със същата бактерия, от което е направено, за да направим бира”, каза находчивият холандец. Карл и Реми са приятели и очевидно си пият бира заедно. „Работата ни е да пием бири заедно”, шегува се Карл, но оставяйки шегата настрана обясни, че Реми е изключително талантлив пивовар. „Аз съм абсолютно различен и двамата се допълваме идеално, за да се роди нещо хубаво”, добави Карл. Свързващият елемент при двамата е мисленето за бирата и философията в производството. Освен всичко друго се разбират доста добре. Историята на първата крафт бира в България

Преди 4 години двамата забелязват, че в България има огромна ниша в пазара за занаятчийска бира. Така решават да започнат нещо, което е световна тенденция, започнала преди 40 години в САЩ, след това във Великобритания и в цяла Европа, където тенденцията е всеки в родния си град да направи малко занаятчийско производство с автентична рецепта. Според Карл в началото е било малко трудно да убедят българина да плати малко повече за ексклузивен продукт. Постепенно, обаче видели, че има барове, които продават само чуждестранни бири – немски или белгийски.

В крайна сметка отговорът на българите е бил много добър и сега Карл и Реми се надяват, че са завладели не само сърцата, но и небцето на българите. Защо точно „Бял щърк”? Историята зад името е абсолютно българска. Тестовете на „Белия щърк” първоначално се правели в село Мрамор, известно с многото си щъркели.

Така създателите на бирата решили, че освен, че толкова често ги виждат и самото име звучи много автентично на български език.

Бира с люти чушки, лимец, смокини или дюля Карл и Реми произвеждат 8 различни вида бира, като за тях всеки един е много специален. Започнали с оригиналния „Бял щърк”, който, според Карл, е много лесен за пиене и има аромат на смокини и дюля. „Това, което ние виждаме като възможност и красотата на нашата работа е, че можеш да направиш бира, която е по вкуса на определен човек и можеш да експериментираш толкова много с творчеството, че никога не може да ти омръзне. Можеш да направиш тъмна бира или по-лека за лятото”, обясни Карл.

Използват естествен малц, истински хмел, без добавки и изкуствени консерванти. / БГНЕС Оригиналната бира „Бял щърк”, която е „Pale Ale”, двамата забъркват преди 4 години. Тя е много лесна за пиене, с два вида хмел, които се отглеждат в България, със златист цвят и 5,5% алкохол. Имат и тъмна бира, която наричат тъмната страна на Щърка, и в която са сложили люти български чушки. Друг вид бира е „Pop My Vishna”, в която има български вишни и лимец. Процесът по направата на тази бира е много дълъг – около година.

За сравнение направата на „Pale Ale” отнема между 6 и 8 седмици. Идеята с лимеца им хрумнала след като им предложили хляб с лимец и им обяснили, че той е много древна култура – още от времето на траките. Правят и „Бял Щърк - India Pale Ale”, който е с високо съдържание на алкохол и хмел.

Освен новата бира с лактобацилус булгарикус, тези дни предстои да излезе на пазара и друга тяхна бира „Limec Pale Ale”, при която е използвана немска мая и хмел, който се казва Мандарина-Бавария. Като резултат се получава портокалово-цитросова-лимонова нотка в бирата.

Предимствата на крафт бирата Карл е категоричен, че основното предимство е във вкуса, защото използват натурални продукти, които влияят по естествен начин на крайния резултат. „Използваме естествен малц, истински хмел, без добавки, изкуствени консерванти, не я филтрираме или пастьоризираме.

Така се получава жив, автентичен, истински продукт”, обясни още Карл. Полезна ли е бирата, наистина? Холандецът е на мнение, че преди всичко бирата трябва да се консумира умерено. Ако се консумира в огромни количества не е твърде добре, защото съдържа алкохол. Карл и Реми произвеждат 8 различни вида бира. / БГНЕС „В нашата бира има много естествени съставки, които са полезни, като например маслата от хмел, които имат благоприятно влияние върху здравето. Много е полезна и за мъжете, защото има витамини от групата „Б”, разясни още той.

Реми го допълни, че маята и лактобацилус булгарикус в продуктите им са абсолютно живи, и полезни за храносмилането. Тайната на успеха Тайната на успеха зад бирата, всъщност се корени в това, че в целия процес се крие голяма доза проучвания, упоритост и автентичност. „Да направиш един опит и да кажеш това не е резултатът, който искам да постигна. Искам да направя по-добра бира, да я свариш пак, пак да не ти хареса, докато не си 100% сигурен, че това е бирата, която искаш да предложиш на хората и да си убеден, че ще им хареса”, посочи Карл Роял. /БГНЕС


#крафт бира #лактобацилус булгарикус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »