България системно нарушава правата на бежанците

България системно нарушава правата на бежанците
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Ръководителят на ООН за човешки права принц Зеид Раад ал-Хюсеин обвини България, че систематично нарушава човешките права и криминализира мигрантите, предаде телевизия „Ал Джазира“.

Българската политика „предизвиква сериозна загриженост относно спазването на международното право“, се казва в съобщението на представителя на ООН. Ал-Хюсеин заяви, че „особено обезпокоително е, че публични и влиятелни личности открито подкрепят нелегалните въоръжени групи, които открито преследват мигрантите в граничните райони на България с Турция“, съобщава БГНЕС.

„Един от най-сериозните проблеми е това, че всички хора, които влизат в България по нелегален начин, веднага биват арестувани“, каза той и добави: “Това, което е най-лошо, е, че срещу тях може да бъдат повдигнати обвинения и да бъдат задържани в продължение на година и повече. Ако се опитат да напуснат страната това е криминализирано, въпреки факта, че се позволява на всеки да направи това на основание на международното право - да напусне страната, включително и родината си.“

Говорителят на българското вътрешно министерство заяви пред Ройтерс, че съобщението не отговаря напълно на обективната ситуация по въпроса за търсещите убежище у нас.

В същото време Държавната агенция за бежанците съобщи, че българското законодателство ясно описва как трябва да се отнасяме спрямо търсещите убежище. „Чужденците, които търсят международна закрила, може временно да бъдат настанени във възможно най-кратки срокове в приемните центрове, където трябва да се провери или установи тяхната самоличност или когато е необходимо да се защити националната сигурност и общественият ред“, се казва в съобщението на ДАБ. Оттам уточняват, че чужденците не се настаняват принудително в четирите приемни центрове, които са със свободен режим. От агенцията подчертават, че нямат данни за нарушаване на човешки права.

#ООН #България #бежанци #критики #човешки права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници