Вицепрезидентът Попова: Отказът Абдуллах Бююк да получи убежище у нас е основателен

Вицепрезидентът Попова: Отказът Абдуллах Бююк да получи убежище у нас е основателен
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Отговорът ми е кратък. Убежището е една от формите за закрила и в молбата, която въпросният гражданин беше депозирал в президентската администрация и след проучвания на комисията в продължение на няколко месеца, не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон, той да получи точно този тип закрила.

Това заяви във Варна вицепрезидентът Маргарита Попова, по повод отказаното от президентската институция искане на турския гражданин Абдуллах Бююк за получаване на убежище у нас, съобщава БГНЕС.

„Претендира се за политически преследвания, за това че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по скоро се иска друг тип закрила. Така, че аз съм следвала закона, без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. От там насетне властите са действали, както са намерили за добре според закона и установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, тъй като не е в моята компетентност и не е коректно. Коректно е да добавя, че обстановката е много сложна, тежка е и е трудна за преценка. За нас като държава и общество, тя може би е най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и за ситуация, която изисква познаване в детайл, много информация и обмяна на информация, работа на службите. Също така и истинска информираност. И затова трябва да бъдем много внимателни”, допълни Попова.

Турският гражданин Абдуллах Бююк бе задържан на 10 август в столицата в сряда преди обед. Според данни на МВР той е бил с нередовни документи. Според шефа на Дирекция "Миграция" Николай Николов след залавянето му била направена проверка и станало ясно, че има заповед за принудителното му извеждане от страната, тъй като у нас е пребивавал с нередовни документи.

Самият Бююк е депозирал молба за предоставяне на убежище в президентската институция на 24 февруари 2016 г. с мотив, че в родината си е „политически неудобен и преследван“.

На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът на Маргарита Попова е отказала предоставяне на убежище на Бююк, с аргумента, че „не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип”. От всички форми на закрила (убежище, международна закрила и временна закрила), които България предоставя на чужденци, президентът/вицепрезидентът има право да предоставя само убежище, уточняват от „Дондуков” 2.

#отказ #абдуллах бююк #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »