МАЕ прогнозира забавяне на търсенето на петрол в света

МАЕ прогнозира забавяне на търсенето на петрол в света
Източник: novinar.bg
A A+ A++ A

По-слабите икономически очаквания за 2017 г. в световен мащаб вещаят по-слабо търсене на петрол. Това прогнозират от Международната агенция по енергетиката (МАЕ) в доклада си за август месец. 

Глобалното търсене на суровината ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден, но това ще бъде спад в сравнение с настоящата година, през която то е 1,4 млн. барела. Обемът на търсенето ще бъде средно 97,5 млн. барела дневно.

Междувременно растящият добив оказва натиск върху цените, които през последния месец отново се сринаха. След като достигна 52 долара за барел през юни, сортът Брент се търгуваше на 14,5% по-ниска стойност през юли. Глобалният добив пък се увеличи с 800 000 барела през седмия месец на годината. Само страните от Организацията на страните-производителки на петрол (ОПЕК) са добили с 150 000 барела повече и са достигнали осемгодишен връх от 33,39 млн. барела на ден. Производството на Саудитска Арабия е в рекордни граници.

Докладът на МАЕ прогнозира световните пазари на петрол да продължат ребалансирането през тази година, като ръстът в търсенето от рафинериите ще погълне рекордния добив на някои производители от Персийския залив.

Рафинериите по целия свят ще обработват рекордни обеми от суров петрол през това тримесечие след сриването на този обем през второто тримесечие до най-ниското ниво от 2009 г. насам.

 

#МАЕ #ОПЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"