Безплатно кино за безопасно движение

Безплатно кино за безопасно движение
За последните 10 години по пътищата на страната в резултат на ПТП са пострадали 100 542 души (9852 загинали и 90 690 ранени). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безплатни прожекции на филми и демонстрация за безопасно движение по пътя ще се проведат на 20 ноември в София.

Подобни събития ще се проведат в общо 19 града в страната. Всички инициативи са част от националната кампания за ограничаване на пътния травматизъм по проект „Информирани и здрави", съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Кампанията се провежда под мотото „Животът е с предимство" и се организира със съдействието на МЗ, Столична община, Столична РЗИ, РЗИ София - област.

Партньори на кампанията са КАТ, Регионална здравна инспекция, Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, СБА, Български червен кръст и др.

Пътнотранспортният травматизъм е сериозен проблем за България.

За последните 10 години по пътищата на страната в резултат на ПТП са пострадали 100 542 души (9852 загинали и 90 690 ранени). През 2010 г. са регистрирани 6609 ПТП, в резултат на които са загинали 776 души, а 8078 са били ранени.

Над половината от загиналите са в активна възраст – 25-64 г. (59.9%), следват хората над 65-годишна възраст (20.6%), младежите на 18-24 години (14.6%) и децата до 17 години (4.9%).

Според статистиката всеки ден по пътищата на България загива поне по един човек. За да дадем предимство на живота е необходимо да променим отношението си към причините, предизвикващи транспортните произшествия.

Неспазване на правилата за движение от участниците в пътната обстановка, шофиране с превишена и несъобразена скорост, както и шофиране под въздействие на алкохол и психотропни вещества водят до изключително опасни за живота и здравето на хората ситуации.

#София #Министерство на здравеопазването #демонстрация #безопасност #МЗ #Столична община #СБА #РЗИ #Български червен кръст #Регионална здравна инспекция #КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »