Президентът назначи 6 нови посланици на България

Президентът назначи 6 нови посланици на България
БГНЕС
A A+ A++ A

 

С указ на президента Росен Плевнелиев тази седмица бяха назначени 6 посланици на България, сред които са неговият началник на кабинет Деяна Костадинова и неговият секретар по културата и образованието Мартин Иванов, съобщи БГНЕС.

Тези нови назначения повдигат редица въпроси към външния министър Даниел Митов във връзка с това дали се спазва Законът за дипломатическата служба /ЗДС/. В член 42 от него се казва, че броят на ръководители на задгранични представителства, които не са от състава на дипломатическата служба не може да надхвърля 20 на сто от общия брой на всички ръководители на задгранични представителства във всеки един момент.

Източници от кухнята на външнополитическото ведомство алармират, че тази квота отдавна е надвишена. Това поставя в неравностойно положение професионалните дипломати, които трудно могат да се конкурират с политическите назначения. Подобно грубо погазване на ЗДС има деморализиращо влияние върху работата на нашите дипломати и то в момент, когато България повече от всякога се нуждае от професионалисти в тази сфера, които правилно да се ориентират в международните процеси. Тук си струва да припомним думите на самия президент. Росен Плевнелиев многократно е заявявал през последната година, че „Европа се сблъсква с рекорден брой кризи“...

Буди учудване, че след като е дефинирал този проблем, самият президент настоява за допълнителното назначаване на хора, външни за МВнР, които в по-голямата си част нямат никакъв международен опит. Външното ни министерство от години страда именно от подобен тип назначения, от политиката да се уреждат свои хора на уютни и високоплатени места.

Във връзка с последните назначения външният министър Даниел Митов трябва да излезе и публично да отговори пред обществото – колко от назначените български посланици не са служители на МВнР и какъв процент представляват те? 

#Росен Плевнелиев #президент #указ #назначения #Даниел Митов #външен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »