4Finance Holdings S.A. купи Ти Би Ай Банк

4Finance Holdings S.A. купи Ти Би Ай Банк
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

TBI Bank вече е част от групата за ритейл кредитиране, регистрирана в Люксембург, 4finance Holding. Това става възможно след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на финансовия холдинг TBIF, част от който е и TBI Bank, съобщават от БНБ.

В края на месец май т.г. БНБ издаде на регистрираната в Люксембург 4FINANCE HOLDING S.A. предварително одобрение за придобиване на 100% от капитала на "Ти Би Ай Банк" ЕАД. Купувачът е латвийска компания, която работи с клиенти от 15 държави, включително в България, под марката Vivus, като според отчета й за 2015 г. има 318 млн. евро лихвени приходи, което е ръст от 44% спрямо предходната година.

Ти Би Ай Банк е създадена от словенски инвеститори през 2002 г. и има 55 офиса в България и 6 в Румъния. 

"Одобрението се издава при условията на поетите от 4Finance Holdings S.A. ангажименти в представения Стратегически план за развитие на „Ти Би Ай Банк“ ЕАД за запазване на настоящия бизнес модел на банката и адаптирането му към новите технологични пазарни тенденции, за спазване на установените регулаторни изисквания за разумно и надеждно управление на основните банкови рискове, както и за осигуряване на капиталова подкрепа с оглед осъществяването на оповестените стратегически цели", обясняват от БНБ.

От банката съобщават, че се запазва съставът на Управителния и Надзорния съвет, като се очаква да се присъединят нови членове с международен опит. Основните й пазари, освен Латвия и съседната Литва, са Полша, скандинавските страни, Грузия и Испания - всички останали пазари са посочени сумарно, генерират едва 12 млн. евро лихвен приход и 23 млн. евро загуба.

За момента официално не е спомената цената на сделката, но в съобщение до инвеститорите на борсата в Амстердам Euronext през пролетта холдингът обяви, че вече има сключена сделка за 69 млн. евро.

#КЗК #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници