Възможен ли ще бъде запорът на сметки на длъжници в чужбина?

Възможен ли ще бъде запорът на сметки на длъжници в чужбина?
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Кредиторите да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници, предвижда проект за допълнение на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), съобщава БГНЕС.

От правосъдното министерство информират, че проектът е публикуван днес за обществено обсъждане.

Целта на новите текстове е да подпомогне на национално ниво прилагането на Регламент (ЕС) № 655/2014 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 15 май 2014 г. за създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Регламентът, който е директно приложим във всички държави-членки от 18 януари 2017 г., установява европейска процедура при трансгранични дела, която дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки. Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.

С допълненията в ГПК се урежда възможността ищецът да има право да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.

В регламента е разписано, че всяка държава-членка трябва да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите държави-членки искания за информация, относно банкови сметки на длъжници. Проектът на ГПК предлага информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от държавните съдебни изпълнители към Софийския районен съд.

Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. Те също са компетентният орган за изпълнение на заповедите за запор

#запор #кредитори #банкови сметки #длъжници #чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »