Слабото търсене свива глобалния петролен пазар

Слабото търсене свива глобалния петролен пазар
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

Слабото състояние на глобалните пазари на петрол, което свали цените до тримесечен минимум, е възможно да продължи, тъй като търсенето преминава през сезонно забавяне и свръхпредлагането продължава да е налице. Това се заяшвяава в месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Налице са опасенията, че американските и европейските производители може да понижат таксите си за рафиниране, тъй като печалбата спада на фона на продължителното "презасищане" от суров петрол и рафинирани горива, се казва още в доклада. Потреблението на бензин ще намалее в САЩ в края на летния сезон, коментират от ОПЕК.

Възстановяването на цените на петрола от 12-годишното дъно през януари обърна посоката си в началото на юни на фона на прекомерните запаси, забавящото се търсене и признаците, че американските компании може би възобновяват сондажа си, коментират от Bloomberg. ОПЕК, която се придържа към стратегията да запази пазарния си дял и да позволи на цените да потънат, каза в понеделник, че ще проведе неформална среща по време на енергийната конференция в Алжир следващия месец.

"Рафиниращите маржове отслабват през последния месец вследствие на високите запаси от продуктите, а това се дължи на по-ниския от очакванията ръст на търсенето", се посочва в доклада.


#ОПЕК #понижат #минимум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"