Мурад Хамид даде съгласие да бъде екстрадиран във Франция - подробности

Мурад Хамид даде съгласие да бъде екстрадиран във Франция - подробности
БГНЕС
A A+ A++ A

Мурад Хамид, зет на един от нападателите срещу редакцията на „Шарли ебдо” в Париж, който е задържан у нас доброволно се съгласи да бъде екстрадиран във Франция, предаде репортер на БГНЕС.

Хамид има право на 3-дневен срок, в който да оттегли направеното пред съда заявление за незабавно предаване. След изтичането на този срок Софийски градски съд ще се произнесе дали ще бъде екстрадиран.

Мурад Хамид се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм. Европейската заповед за арест е издадена от Прокуратурата към Главния съд в Париж, Франция. На 2 август Софийски градски съд определи на Хамид мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Днес Градският съд заседава за същинското разглеждане на Европейската заповед за арест.

Още в началото на заседанието Хамид поиска да няма журналисти в залата, но съдът не се съгласи с това. Мурад Хамид смята, че е жертва на несправедливост и го обявяват за терорист само по „едни прости съмнения”. Пред съда той се оплака, че не са му били спазени правата, не са му давали напитки и се държат с него „като с куче”.

Прокурор Цветанка Борилова не се съгласи с тези констатации и каза, че сутринта говорила с началника на ареста на бул. „Г. М. Димитров”, където е настанен Хамид. „За него се полагат необходимите грижи - така, както за всички задържани под стража. Няма някакви особени прояви на лицето. Няма проблеми с него, получих уверение. Това са само твърдения на лицето, едва ли му харесва в ареста, но в крайна сметка това е положението", посочи тя.

Прокурорката посочи, че в Европейската заповед за арест категорично е отразено, че лицето като френски гражданин е напуснал територията на Франция на или около 25 юли, за да се присъедини като доброволец джихадист към „Ислямска държава” в Сирия или Ирак. Установено е предварително, че Хамид е посещавал в последно време сайтове с джихадистко съдържание и е имал намерение да пътува към Сирия.

Адвокатът му Драгомир Александров каза, че Хамид поискал бързата процедура за връщане във Франция, защото не го третират добре, не знае изобщо за какво е задържан. „Във Франция си познава ситуацията и предпочита да си е там”, каза защитникът.

 

Източник: БГНЕС

#тероризъм #екстрадиран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"