Германия в борба срещу тероризма

Германия в борба срещу тероризма
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи на германия Томас де Мезиер се готви да огласи поредица от нови мерки за борба с тероризма, съобщават днес германски медии.

Стъпката е предприета като следствие от двете терористични атаки през юли, отговорност за които пое ислямска държава (ИД).

Новите мерки, които ще бъдат огласени утре, включват ускоряване на процедурата по експулсиране на търсещи убежище хора, които са обвинени в извършване на престъпления, съобщи в. „Билд“. Де Мезиер също планира да направи „заплахата за обществената сигурност“ основание за депортиране на мигранти. Лекарите също ще могат да не се съобразяват със задължението си за конфиденциалност, като при специални случаи на тях ще им бъде разрешено да информират властите дали техните пациенти не представляват потенциална заплаха за населението.

Затягането на мерките идва след двете атаки, извършени от мигранти в южната провинция Бавария – нападение с брадва във влак във Вюрцбург и самоубийствен атентат в Ансбах. Във Вюрцбург 17-годишен нападател беше застрелян от полицаи, след като нарани петима души. В Ансбах 15 души бяха ранени, след като неуспял да получи убежище сириец се самовзриви пред музикален фестивал, при което загина само той.

Също така се очаква Де Мезиер да подпише следващата седмица декларация с вътрешните министри на провинциите от Християндемократичния съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз (ХСС), която призовава към още повече мерки по сигурността и антитероризма, съобщиха от медийната група RND, която публикува над 30 регионални вестника. Тези допълнителни мерки ще включват забраната на носенето на бурки, премахване на възможността за двойно гражданство за германските граждани и засилване на присъствието на полицаи във влаковете, както и по железопътните гари и летищата.

В декларацията се призовава и за набирането на 15000 полицаи до 2020 г. и за мерки за спиране на финансирането на джамии от екстремистки организации. Тя също така призова за експулсиране на чуждестранни религиозни лидери, които проповядват омраза.

 

Източник: БГНЕС

#тероризъм #полиция #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"