Социолози от Пловдивския университет: Изборите са предрешени

Социолози от Пловдивския университет: Изборите са предрешени
БГНЕС
A A+ A++ A

Социолози от Пловдивския университет твърдят, че президентски избори са предрешени, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Социално-политическата ситуация в навечерието на изборите коментираха на брифинг днес проф. Иван Чалъков, доц. Мира Радева, доц. Иво Христов и други преподаватели от катедрата „Приложна и институционална социология”. Въпреки сравнително ниската безработица - около 280 000 души в страната, има един огромен електорален резерв от близо 1 млн. души, които са трайно безработни и не искат да работят, каза проф. Чалъков. Той очерта параметрите на икономическата ситуация, характерна с няколко добре работещи сектора като финансите и едрото земеделие, плътно свързани обаче с олигархията и липса на шанс за други като търговията и туризма. Говори и за симбиозата между местни политически структури и олигархията. „ ГЕРБ за осем години не осъществи нито една от обещаните реформи, каза още той- нито в здравеопазването, нито в правосъдието, в пенсионното дело, в науката и образованието, в медиите. Основен ресурс за европейските фондове – почти 75% от публичния ресурс, а през 2008 г. те са били едва 15%.” Всичко това води до липса на гражданско общество, на реакция.

Особено остра беше доц. Мира Радева, която с идването си нападна пловдивчани - „Някой ви скача на главите, вие мълчите…”. Конкретният повод за гнева и са затворени в момента пътни артерии в града, без да има предупредителни знаци- истината е, че през август в Пловдив започнаха едновременно няколко ремонта на важни пътища, без да са завършени предишните. Оттук доц. Радева направи извода, че ние попадаме непрекъснато във вътрешни конфликти.

„Когато изграждаш политическия си модел върху система, която мачка хората и ги превръща в послушковци, няма как да изпъкнат хората с качества”, каза тя по повод дефицита на президентски кандидати в момента. „ Нашият демократичен модел изгради политически мижитурковци, хора без мнение, които не могат да поемат отговорност”, каза още тя. Доц. Мира Радева беше категорична, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент. В разговора он лайн участва и доц. Иво Христов, според когото „ Хората избират подобни”. Той беше категоричен, че по отношение на президентските избори интрига няма, всичко е предварителна игра. Хората не се интересуват от нея, защото всеки е срещу всеки, зает със собственото си оцеляване и като цяло общество няма. Според него има напрежение сред хората, но то няма да доведе до социален взрив както е ставало във времето. 

 

Източник: БГНЕС

#социолози #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"