Металурзите от ОЦК в Кърджали – обезверени и в безизходица

Металурзите от ОЦК в Кърджали – обезверени и в безизходица
Инженер Стефан Атанасов (вторият отдясно наляво) не е поемал никаква храна от неделя, с изключение на вода и чай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инженер Стефан Атанасов, един от четиримата металурзи в гладната стачка в Кърджали, спря протеста си заради риск за здравето му, а колегите му продължават.

На пресконференция в четвъртък те обявиха, че нямат друг избор, тъй като банките ги притискат с предупреждения и наказателни лихви по вноските за личните им кредити, а гладът в семействата им е отдавна, предаде БГНЕС.

Атанасов бе посъветван от лекарите да преустанови протеста си, тъй като прегледът в четвъртък показа критични нива на кръвното му налягане и крайно физическо и психическо изтощение.

Той не сдържа сълзите си, когато обясняваше пред медиите причините за отказа си от гладната стачка.

Без него в палатковия лагер остават тримата металурзи, които продължават. Работниците обявиха, че са обезнадеждени и губят и малкото оптимизъм за бъдещето на завода.

Ако и в петък, 18 май, няма добро решение за изхода на кризата с ОЦК, в понеделник се очаква масово напускане и регистрация в бюрата по труда.

„Идеята на премиера Борисов да пътуваме всеки ден до Пловдив, за да работим, е практически невъзможна. Няма българско предприятие, което да може спешно да отвори 500 работни места и да осигури заплати“, коментира заводският лидер на КНСБ Бейо Стайков.

В началото на март, когато стартираха протестите, областният управител Иванка Таушанова сформира кризисен щаб със същата цел – местните промишлени фирми да назначат на работа металурзите, които към онзи момент не бяха виждали заплати от половин година.

Идеята обаче се провали още тогава, тъй като преди този призив заводите бяха съкратили доста свои работници.

Сигналите откъм правителството, което е посредник в преговорите между банките кредитори, са противоречиви.

От областната администрация съобщиха, че в телефонен разговор от САЩ вицепремиерът Симеон Дянков е уверил областния управител Иванка Таушанова за продължаващите усилени преговори.

Има солиден инвеститор, финансово стабилен, който не е оттеглил интереса си към комбината и държавата очаква собственикът Валентин Захариев да прояви по-голяма активност, за да бъде постигнато споразумение, е казал Дянков.

Според уверенията му всички заинтересовани страни са сближили позициите си за бъдещето на ОЦК и това е сериозна стъпка напред към благополучна развръзка на казуса.

В четвъртък се очаква нова среща с банките - кредитори, в която ще участва министърът на икономиката Делян Добрев.

#министър на икономиката #Делян Добрев #Министър на финансите #Симеон Дянков #работа #заплати #металурзи #гладна стачка #Кърджали #ОЦК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"