Скритите намерения на Ердоган

Скритите намерения на Ердоган
БГНЕС
A A+ A++ A

Европа смята, че сближаването между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, е опит на турския държавен глава да покаже, че Русия може да бъде алтернатива на Европейския съюз, пише Wall Street Journal.

Във вторник в Санкт Петербург се проведе първата, след кризата в двустранните отношения, среща между президентите на Русия и Турция, отбелязва РИА-Новости.

"В дългосрочен план техните интереси абсолютно не съвпадат, особено по въпроса за Сирия, както и в областта на икономиката и енергетиката. Ето защо е важно да запазим нашите канали отворени за Турция", цитира изданието мнението на високопоставен служител в ЕС. Според друг европейски чиновник, посещението на Ердоган е "демонстрация на сила, която изглежда по-голяма, отколкото е в действителност."

"Повечето от големите съюзници имат все по-сериозни съмнения по отношение на Русия, дори и желанието им е да има спад в напрежението", цитира изданието коментара на бившия съветник в администрацията на президента Джордж У. Буш, Томас Греъм, който през 2004-2007 бе начело на руската програма на Съвета за национална сигурността на САЩ, а сега е изпълнителен директор на консултантската компания Kissinger Associates. Според него, макар и Турция да е съюзник в НАТО, нейната защита придобива друг контекст, ако се превърне във все по-тоталитарна държава, която при това се сближава с Русия.

Както посочва изданието, визитата на Ердоган в Русия, първата след опита за преврат в Турция, демонстрира неговата готовност да разчита на Москва. Западните лидери обаче смятат, че Турция, която има ключова роля в операции срещу терористичната групировка "Ислямска държава" и има втората по големина армия в НАТО, ще остане верен съюзник на Запада.

 

Източник: БГНЕС

#намерения #отношения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »