Помирение между Путин и Ердоган

Помирение между Путин и Ердоган
БГНЕС
A A+ A++ A

Владимир Путин и Реджеп Ердоган обещаха във вторник да се справят с "трудната" задача да слепят парчетата. Това стана при първата им среща след месеци на криза, предизвикана от свалянето на руския бомбардировач от турската армия.

Един месец след "съжаленията", изразени от турския президент, двамата лидери, силните мъже в своите страни и с обтегнати отношения със Запада, се сближиха още по повод на проваления опит за преврат на 15 юли, последван от безпрецедентни чистки в Турция, които Москва се въздържа да критикува.

По време на съвместната пресконференция във вторник те избегнаха да се съсредоточават върху чувствителни теми, включително и разногласията за Сирия, за да се насочат към приоритета: възстановяване на икономическия обмен, замръзнал от почти девет месеца отчуждение.

Руският президент увери, че срещата, която се проведе в разкошния дворец Константиновски, на 15 км южно от Санкт Петербург, е била "конструктивна" и „откровена”.

"Минахме през много труден период в отношенията и бихме искали, и усещаме, че нашите приятели също биха искали, да го преодолеем", оцени Путин, като увери, че помирението не е продиктувано единствено от "прагматизъм" но и от "интересите на народите".

Той обаче предупреди, че ще трябва "усилена работа, за да се съживи търговското и икономическото сътрудничество".

Признателният Ердоган

Това е първата чуждестранна визита на турския държавен глава след неуспелия преврат от 15 юли, последван от масови чистки, силно критикувани от Запада, чиито отношения с Турция се обтегнаха значително.

Владимир Путин бе един от първите видни чуждестранни лидери, които се обадиха по телефона на Ердоган, за да осъдят този преврат и не е изненадващо, че той не е със същата настройка към европейските лидери при продължаващата репресия.

Във вторник, Путин подчерта, че Русия "категорично отхвърля всички опити да се действа противоконституционно".

От своя страна Ердоган, който обяви посещението си в Русия за "ново начало" с Владимир Путин, благодари по подчертан начин на своя "приятел" Владимир Путин, с когото сега споделя яростната му критика към Вашингтон.

Този пропуснат преврат, за който Анкара обвинява проповедника Фетхулах Гюлен, който живее в изгнание в Съединените щати, напрегна турско-американските отношения.

"Ако Гюлен не бъде екстрадиран (в Турция), Съединените щати ще жертват отношенията (двустранните), заради този терорист", предупреди във вторник турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, посочва в коментара си АФП.

Агенцията посочва и основният акцент като резултат от показната среща - реанимирането на големите икономически проекти.

Един от тях е „Турски поток”. Другият – АЕЦ „Аккую”.

Турската страна е взела определени политически решения за продължаването на работата по строителството на АЕЦ „Аккую“ и газопровода „Турски поток“, заяви руският президент Владимир Путин.

Той отбеляза, че са се обсъждали големите проекти в енергийната област, продължаването на работата върху тях ще „изисква и конкретни политически решения“.

Засега от „Турски поток” единствено сигурна е тръбата за Турция. Тази за Европа остава в изчакване на брюкселската позиция. 

 

Източник: БГНЕС

#среща #помирение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »