Тревога заради опасността Марица и Тунджа да прелеят

Тревога заради опасността Марица и Тунджа да прелеят
Наводнението в Харманлийско в началото на февруари, което засегна най-много село Бисер, причини щети за милиони левове и взе няколко човешки живота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради очакваните валежи системата за ранно предупреждение от наводнения обяви код за тревога за опасност от преливане на реките Марица и Тунджа.

Обявен е червен код за тревога за река Марица при Харманли и оранжев код за река Марица при Първомай, Пловдив и Свиленград.

С жълт код са обявени реките Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол.

Според данните от Системата за предупреждение за опасни явления „Европа“, поддържана от Националния институт по метеорология и хидрология за България, е обявен жълт код за количеството очаквани валежи за областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

МОСВ изпрати предупреждение до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР и областните управители за повишено внимание към поречията на Янтра, с притоците на Росица и Джулюница; Марица с притоците Чепинска, Въча, Чепеларска, Мечка, Хасковска, Харманлийска, Стряма и останалите леви притоци на Марица до границата; и река Тунджа.

Чрез МВР компетентните органи в Турция и Гърция също са предупредени за очакваната висока вълна в долното течение на река Марица.

#МОСВ #жълт код #червен код #река Тунджа #река Марица #преливане #наводнение #Турция #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »