Енергетиката и строителството са двигателят на кредитната активност през последното тримесечие

Енергетиката и строителството са двигателят на кредитната активност през последното тримесечие
Източник: corporate.foreca.com
A A+ A++ A

Домакинствата и компаниите от секторите енергетика и строителство движат кредитната активност у нас през второто тримесечие на 2016 г. Това показват данните на Българска народна банка (БНБ) за кредитите, обобщени по количествени категории и икономически дейности, пише Investor.bg.

Заемите за предприятията, съсредоточени в производство и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива, отпуснати в периода април-юни, са за 137,2 млн. лв., с което към 30 юни 2016 г. общият кредит за сектора нараства до 1,35 млрд. лв. На тримесечна основа покачването е от 11,4%, а на годишна – от 8,4%.

Новоотпуснатите кредити за строителството са в размер на 128 млн. лв., което е с 4,1% повече спрямо първото тримесечие. Общата им стойност се равнява на 3,25 млрд. лв. На годишна база обаче има понижение с близо 1,2%.

Към 30 юни 2016 г. компаниите от секторите търговия, преработваща промишленост и строителство са най-големите бенефициенти на банкови кредити.

За търговските дружества заемите възлизат на 8,99 млрд. лв., като намаляват с 1,2% на тримесечна и с 3,5% на годишна база. В преработващата промишленост кредитната активност се свива с 0,4% спрямо края на март 2016 г. и в сравнение с юни 2015 г.

По ръст за второто тримесечие се нарежда секторът „Операции с недвижими имоти“, за който са отдадени кредити за 79,8 млн. лв., или с 2,9% повече спрямо първото тримесечие. В края на отчетния период кредитът за сектора се равнява на 2,8 млрд. лв.

В сравнение с края на юни 2015 г. най-голям обем нови заеми има за селското стопанство. Става дума за ръст със 186,6 млн. лв. до 1,693 млрд. лв.

Ръстът на кредитите за домакинствата от 1,3% на тримесечна база до 18,18 млрд. лв. и от 1,1% за фирмите до 30,5 млрд. лв.

Докато сред фирмите секторите енергетика и строителство бутат основно търсенето на кредити, основен двигател на активността са и домакинствата. Докато банките са дали 137 млн. и 128 млн. лв., съответно, на двата въпросни сектора, гражданите са получили заеми за 225 хил. лв. през периода април-юни 2016 г., или повече в сравнение с раздадените заеми за енергетиката и строителството по отделно.

Общият размер на заемите за фирми и граждани е с ръст от 1,1% на тримесечна основа до 48,68 млрд. лв., което потвърждава увеличаване на кредитната активност през последните месеци. Сумата все още е по-малка спрямо обема на заемите към 30 юни 2015 г.

#енергетика #строителство #Българска народна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"