Генералният директор на ЮНЕСКО участва в церемонията по встъпване в длъжност на президента на Чад

Генералният директор на ЮНЕСКО участва в церемонията по встъпване в длъжност на президента на Чад
Ирина Бокова /БГНЕС/
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова участва в церемонията по встъпването в длъжност на президента Идрис Деби Итно.

Генералният директор на ЮНЕСКО е на официално посещение в Нджамена. Церемонията се проведе в рамките на честванията по повод 56-та годишнина от независимостта на Чад в присъствието на 15 държавни и правителствени ръководители, сред които на Мавритания, ДР Конго, Мали, Централноафриканска република, Република Гвинея, Руанда, Бенин, Екваториална Гвинея, Република Судан, Буркина Фасо, Нигер, Уганда, Сенегал, Нигерия и Гана.

Генералният директор проведе двустранна среща с президента Идрис Деби Итно. Тя го поздрави за неговото преизбиране начело на страната, както и за ролята му на председател на Африканския съюз. Генералният директор и президентът обсъдиха също сигурността в Западна Африка и предизвикателствата пред опазването на езерото Чад. Ирина Бокова приветства развитието на регионалния диалог и призова за засилване на сътрудничеството между ЮНЕСКО и Чад, особено в областта на средното и висшето образование, обучението на учители, в сферата на природните науки, водните ресурси и опазването на околната среда.

Президентът Идрис Деби Итно благодари на Генералния директор и подчерта, че поема високата отговорност да поддържа ценностите на мира и националното единство, като в същото време припомни политическите приоритети на своя мандат, сред които образованието и качественото обучение на младите хора, правата на жените и тяхното място в държавните институции, проблемите с водните ресурси и особено питейната вода, развитието на селските райони.

Генералният директор проведе и срещи с всички министри на Чад, изпълняващи функции в сферите на дейност от мандата на ЮНЕСКО. 

 

Източник: БГНЕС

#церемония #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"