Земеделците протестират на 28 ноември

Земеделците протестират на 28 ноември
"Обявяваме готовност за протестни действия - блокиране на граници и на основни пътни артерии в страната от 28 ноември," заяви председателят на АЗП Христо Цветанов. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ако в рамките на следващата седмица не бъде намерен вариант за диалог с правителството, българските земеделци ще излязат на протест на 28 ноември.

„Очакваме в рамките на следващата седмица да намерим вариант за диалог с правителството и ако не последва реакция, ще последват действия. Обявяваме готовност за протестни действия - блокиране на граници и на основни пътни артерии в страната от 28 ноември," заяви категорично председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, цитиран от БГНЕС.

"Надяваме се да има диалог. Никой не иска протести. Никой не иска да блокира държавата. Това е крайна мярка", обясни изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова.

Апелът на фермерите е основно към премиера Бойко Борисов. Земеделските производители очакват ясна политика, стратегия и ясни правила.

Ръководствата на някои от най-големите организации в сектора признават, че се чувстват предизборно употребени, тъй като дни преди изборите правителството прие увеличение на средствата за земеделие за следващата година, а няколко дни след изборите, бюджетът беше приет от кабинета с драстично намалени средства за национални доплащания.

Те изтъкнаха, че на фона на България, която има намерение да даде едва около 3 лева за национални доплащания, Румъния ще дава 16 лева.

Зърнопроизводителите признават, че намалението на националните доплащания към субсидиите за единица площ ще се отрази и върху собствениците на земеделски земи, тъй като ще рефлектира върху рентите, а от там и от покупателната способност на населението.

Представителите на фермерите се оплакаха и, че повече от година Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните не можаха да подадат правилно нотификацията за освобождаването на горивото, използвано за земеделски цели от акциз.

Цветан Филев, Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 Цветан Филев изтъкна категоричната позиция на членовете на организацията, че подписаното споразумение трябва да бъде спазено от всички страни.

Радостен от факта, че сега браншовите организации в сектора са обединени около една обща кауза и позиция, той дори предложи създаването на експертен съвет на асоциациите в земеделието, който да представлява сектора в диалога му с МЗХ и правителството.

#Бойко Борисов #земеделци #земеделски производители #протест #правителство #Асоциацията на земеделските производители #Христо Цветанов #диалог #Бългаиря #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници