Най-скъпата вила в света струва 300 млн. евро

Най-скъпата вила в света струва 300 млн. евро
Източник: economyc.bg
A A+ A++ A

Луксозна вила на Лазурния бряг е обявена за продажба за колосалните 300 млн. евро. Villa Les Cendres се намира в района Сен Жан Кап Фера, полуостров на изток от Ница, който е популярен със своите луксозни имоти, високи цени и частни плажове.

Районът се обявява за втория най-скъп в света след Монако. Собственици на имотите там са изключително заможни хора от световния елит – фамилията Ротшилд, руски олигарси и американски технологични милиардери.

Британският писател Съмърсет Моъм, който е имал къща в района, го определя като „аварийният люк на Монако за хората, обременени с вкус“.

Над 90 години вилата е собственост на фамилията Марние, производител на популярния коняк Grand Marnier. Наскоро техният бизнес бе придобит от италианския алкохолен гигант Campari, а с него и луксозният имот. Италианската компания веднага я обяви за продан.

„Не сме свикнали да оперираме с подобни активи. Ние просто продаваме алкохол, не прекарваме времето си във вили за стотици милиони на френската ривиера“, обясни мотивите за продажбата изпълнителният директор на Campari Боб Кунц-Кончевиц.

Вилата е построена през 1830 г., а през 1904 г. е купена от белгийския крал Леополд II за негова лятна резиденция. 20 години по-късно става собственост на Александър Марние Лапостол, създател на марката коняк Grand Marnier.

Луксозната резиденция разполага с няколко сгради, портиер, стая за гости, винарна, разкошни градини с гледка към сините води на Средиземно море и цели 25 отопляеми оранжерии.

Тя е световноизвестна с богатата гама от разнообразни растения – ботаническа градина с над 40 хил. видa, 15 от които са тропически.

„Продажбите на подобни имоти се случват веднъж или 2 пъти на десетилетие“, отбеляза Кунц-Кончевиц. Купувачи от Близкия Изток и Северна Америка вече са проявили интерес към супер луксозната вила. Ако сделката с резиденцията се осъществи, тя ще се превърне в най-скъпият жилищен имот, продаван до момента.

Досега този рекорд принадлежеше на замъка на Луи XV в близост до Париж, който бе продаден за рекордните 275 млн. евро.

Campari вероятно ще запазят 80 млн. евро от продажбата, останалите ще бъдат изплатени на акционерите на Grand Marnier, като всеки от тях ще получи средно по 8000 евро на акция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Специално
Последно от Специално

Всички новини от Специално »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"