86% от японците подкрепят евентуалното оттегляне на император Акихито

86% от японците подкрепят евентуалното оттегляне на император Акихито
БГНЕС
A A+ A++ A

При проведена анкета в Япония, относно евентуалното решение на император Акихито да се оттегли от престола в полза на по-големия си син принц Нарухито, става ясно, че поне 86% от японците го подкрепят.

42,8% от японците се обявяват за внимателно преразглеждане на сегашното законодателство, за да има законова възможност императорът да абдикира в полза на сина си. 76% от анкетираните изтъкват, че този закон трябва да важи не само за конкретния случай, но и за бъдещите императори на Япония.

В понеделник беше излъчено записано видео обръщение на императора, който посочва че ще му е все по-трудно да изпълнява задълженията си, предвид напредналата си възраст.

Император Акихито е роден през 1933 година и е най-големият син на император Хирохито. Той говори английски, свири на виолончело, интересува се от история и биология. От 1986 година е член на лондонското дружество на Карл Линей (международно дружество на биолозите), член е и на националното ихтиологическо дружество.

Императорът на Япония изпълнява ролята на символ на единството на държавата, няма никаква реална власт и има единствено представителни функции. 

 

Източник: ТАСС

#император #оттегляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »