Цената на петрола се покачва до края на годината

Цената на петрола се покачва до края на годината
Източник: economymaganine.com
A A+ A++ A

Президентът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед ал Сада прогнозира, че поевтиняването на суровината с около 1% е временно и цените на петрола ще се повишат през втората половина на 2016 г, съобщиха световните агенции.

„Очаква се икономиките на големите страни потребителки на петрол да нарастват, което от своя страна ще увеличи търсенето на петрол през следващите тримесечия преди зимния сезон в Северното полукълбо“, заяви министърът на енергетиката в Катар ал Сада.

„Тези очаквания за повишено търсене през третото и четвъртото тримесечие на 2016 г. заедно с намаляване на излишъците позволяват на анализаторите да прогнозират, че сегашните ниски равнища на цените са само временни и цената ще нараства през втората половина на годината“, допълва катарският министър. Той посочи, че отрасълът ще се сблъска със спад на обемите на добива на фона на нарастването на потреблението поради недостиг на инвестиции.

Ал Сада увери, че ОПЕК продължава внимателно да следи развитието на ситуацията и постоянно се консултира с всички страни от картела за пътищата и механизмите за стабилизиране и установяване на ред на пазара.

ОПЕК е планирала неофициална среща на организацията по време на 15-ия Международен енергиен форум от 26 до 28 септември в Алжир.

Фючърсите на сурови петрол се търгуват на борсата в Ню Йорк за $41,99 за барел, което е повишение от 19 цента, или 0,5% при затварянето в петък.

Петролът сорт „Брент“ се търгуваше по 44 долара за барел, което е ръст от 20 цента, или 0,5%.

Кошницата с петрол на ОПЕК вчера поскъпна до 40,08 долара за барел спрямо 39,60 долара в петък.

#ОПЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"