Служебното правителство в Гърция положи клетва

Служебното правителство в Гърция положи клетва
Членовете на служебното правителство на Гърция начело с премиера Панайотис Пикраменос положиха клетва в четвъртък. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Служебното правителство, което ще управлява Гърция до следващите парламентарни избори на 17 юни, положи клетва сутринта в четвъртък.

Правителството, което ще има единствено административна роля, е съставено предимно от университетски преподаватели, бивши министри и дипломати, съобщава вестник „Катимерини“, цитиран от „Фокус“.

Горещият стол на финансов министър беше даден на университетския преподавател Георгиос Заниас, който в миналото е бил и икономически съветник на правителството.

Министър на външните работи е Петрос Моливиатис, а на отбраната - Франгос Франгулис.

Въпреки частичния успех за сформиране на надпартийно правителство не намалява песимизмът по отношение на това дали Атина ще успее да излезе от дълбоката икономическа криза и да запази членството си в еврозоната.

Лидерите в ЕС вече неколкократно отбелязаха, че държат на членството на Гърция, но според анализатори процесът застрашава да стане неконтролируем.

Британският премиер Дейвид Камерън например алармира, че ако ЕС не предприеме спешни мерки за преодоляване на дълговата криза в най-закъсалите членки, еврозоната е заплашена от разпад.

Директорът на МВФ Кристин Лагард пък отбеляза, че излизане на Гърция от еврозоната е възможно, при положение че Атина откаже да изпълни ангажиментите си по съкращаване на бюджетния дефицит.

В същото време канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд подчертаха, че ще сторят всичко по силите си Гърция да остане в Еврозоната.

На свой ред премиерът на временното гръцко правителство Панайотис Пикраменос призна, че страната му се намира в изключително тежка ситуация.

„Надявам се да се справя със задачата. Преживяваме трудни времена. Под ръководството на президента Каролос Папуляс сме длъжни да осигурим нормален преход към политическо правителство, което да бъде излъчено веднага след изборите на 17 юни“.

Вече бившият премиер на Гърция Лукас Пападимос призова да се изпълняват ангажиментите на страната към кредиторите.

„Ако Гърция едностранно се откаже да изпълнява договора с международните кредитори, ЕС и МВФ, това може да доведе до излизане на страната от еврозоната и ЕС“, заяви Лукас Пападимос, който в сряда подаде оставка, отстъпвайки поста на служебния премиер Панайотис Пикраменос.

„Чрез своя вот на парламентарните избори на 6 май гърците очевидно изразиха желание за преразглеждане на икономическата програма на страната“, отбеляза Лукас Пападимос, намеквайки, че на изборите около 70% от избирателите гласуваха за партии, които са против съглашението с ЕС и МВФ.

„Но каквито и промени да настъпят, те трябва да са съгласувани с европейските ни партньори. Евентуален разрив, иницииран от наша страна, ще доведе до излизането на Гърция от еврозоната, а може би и от ЕС, което ще доведе до катастрофални последици за страната“, категоричен е бившият премиер.

Лукас Пападимос напомни, че целта на неговото правителство е била да предотврати банкрут на страната, да осигури втория пакет по финансирането на Атина в размер на 130 млрд. евро, да проведе реструктуризация на държавния дълг спрямо частните кредитори и да приеме новата икономическа програма за 2012–2014 г.

„Жертвите, понесени от гръцките граждани, няма да отидат нахалост. Те обаче трябва да подкрепят непопулярните мерки, свързани със съкращението на разходите в обмен на кредити. Ако продължим по този път, рецесията и кризата ще бъдат преодолени и Гърция ще си възвърне стабилността. С оглед на това е важно бюджетната програма да бъде изпълнена за няколко години, а не за десетилетия“, отбеляза Лукас Пападимос, бивш директор на Централната банка на Гърция и вицепрезидент на Европейската централна банка.

#Гърция #служебно правителство #парламентарни избори #6 май #17 юни #Лукас Пападимос #Каролос Папуляс #Георгиос Заниас #Петрос Моливиатис #Панайотис Пикраменос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници