Скъпо ли е сладкото от боровинки на пазара?

Скъпо ли е сладкото от боровинки на пазара?
zdraven
A A+ A++ A

В Пловдив се продават боровинки, малини и къпини от Родопите, цената им тази година, обаче е стряскаща, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Студената пролет и лятната суша попречиха на планината да роди реколта като предишни години, много по-малко са това лято вкусните дарове. Цената на килограм боровинки на Четвъртък пазара, е 7-7.50 лв. Миналата година те се продаваха за 6 лв., а в момента дори на изкупните пунктове в Родопите може да се намерят за 8.50. Малините на пазара са 4.50 на касетка, около килограм, а къпините - 6 лв.

Продавачите залагат на свежестта на бързо развалящите се плодове, а очевидно и спестяват част от истината, защото едва ли на връх Персенк къпините вече са узрели, а и да узреят, едва ли приличат толкова на култивирани.

Съхранени в малки пакетчета със захар във фризера пък, боровинките запазват цяла година свежестта си и помагат на зрението. Точно през август този най- оживен пазар на Пловдив е и най- интересен и то в периферията си, където възрастни жени предлагат всевъзможни билки, брани сега. Мащерка, бял равнец, бъзак, тученица, жълт кантарион, знайни и незнайни природни лекове са на пазара за стотинки.

#пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"