Франция няма да ратифицира бюджетния пакт без раздел за растеж

Франция няма да ратифицира бюджетния пакт без раздел за растеж
Беше казано ясно, че договорът няма да бъде ратифициран в това му състояние, категоричен е Пиер Московиси. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция няма да ратифицира европейския договор за бюджетна дисциплина, ако в него не бъде добавен раздел за растеж.

„Беше казано ясно, че договорът няма да бъде ратифициран в това му състояние и че той ще трябва да бъде допълнен със стратегия за растеж“, заяви новият министър на икономиката и финансите на Франция Пиер Московиси по телевизия BFMTV, цитиран от БГНЕС.

Припомняйки изразената многократно позиция от президента Франсоа Оланд, Пиер Московиси настоя, че европейската общност трябва да се преориентира, а не да обръща гръб на бюджетната отговорност.

„Искам да кажа нещата много ясно: Франсоа Оланд винаги го е казвал, трябва да се борим с държавния дълг, да намалим дефицитите, да направим по-сигурно положението във Франция“, подчерта Пиер Московиси.

„Това е от основно значение: една страна, която трупа дългове, е страна, която обеднява“, каза финансовият министър няколко часа преди първото заседание на министрите от френското правителство, обявено в сряда вечерта.

Той потвърди също така, че Париж иска оставането на Гърция в еврозоната.

„Искаме Гърция да остане в еврозонота. Искаме го силно, защото Гърция е член на ЕС, защото еврозоната е обединена зона, тя не може да се разпадне“, допълни Пиер Московиси.

#Франция #Франсоа Оланд #бюджетна дисциплина #Пиер Московиси #Гърция #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"