Има достатъчно учители

Има достатъчно учители
A A+ A++ A

 Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов увери, че няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година. По-рано по информацията на Агенцията по заетостта се каза, че в момента има близо 1400 свободни работни места за учители.

БГНЕС припомня, че заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември. Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 000 учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.

Юли и август са месеците, в които традиционно се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов и допълни, че това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата.

През лятната ваканция някои учители намират нови работни места и се местят, същевременно в системата влизат нови кадри, каза още заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на МОН. Стаматов припомни, че никога учебната година не е започвала без учители и че тази година броят на свободните работни места е съотносим с всяка предходна. Според него за решението на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование, както и ще се използват всички възможности, които законът дава, за отваряне на системата за специалисти, които нямат педагогическа специализация, но искат да работят като учители, например инженери и химици.

БГНЕС припомня още, че 11,1 млн. лв. струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители. Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа в края на месец август, вносител на постановлението е вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

Проектът на постановление предвижда правителството да одобри допълнителни трансфери в размер на 14 143 735 лв., които ще бъдат платени на общините за финансиране на “Оптимизация на училищната мрежа”, “Осигуряване на съвременна образователна среда и “Без свободен час в училище”. Парите са за сметка на бюджетната програма на МОН “Осигуряване на качеството в системата на предучилищното и училищно образование” за 2016 г. Най-голям дял от парите, които общините ще получат – 11,1 млн. лв. са за “Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития”. С тях ще бъдат обезщетенията по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г. 2 342 908 лв. ще получат общините и за “обезпечаване на училищата с уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи, необходими за провеждане на практически дейности по учебния предмет човекът и природата в V-ти клас. 677 984 лв. МОН ще плати за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа учители в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г.

#образование #учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »