Турция е в готовност да предприеме мерки по реализирането на „Турски поток“

Турция е в готовност да предприеме мерки по реализирането на „Турски поток“
A A+ A++ A

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта „Турски поток“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за агенция ТАСС в навечерието на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин във вторник, съобщи БГНЕС.

„Ние сме готови незабавно да предприемем стъпки по направление на реализирането на този проект („Турски поток“ - бел. ред.), да го обсъдим и да вземем решение. Не съществуват никакви препятствия за това“, посочи турският държавен глава.

По думите му почти целият газ в Турция е закупен от Русия. „По данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е в размел на 12,5 млрд. кубични метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази област е Турция“, допълни още Ердоган.

Проектът „Турски поток“ беше обявен през декември 2014 г., като идеята му беше той да замени „Южен поток“. Плановете са морският участък на „Турски поток“ да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб. м. всяка. Газопроводът трябва да е дълъг 660 км от стария коридор на „Южен поток“ и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.

Предполага се, че доставката на газ по първата част на газопровода ще е предназначена да задоволи нарастващия турски пазар. 

#Реджеп Ердоган #Турски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори